Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Cyfrowa zmiana tematu

 

Czas czytania: ~4 min


ApDHunqWw64REPzDEnn6RoJJHiE6GviqnZqS35eV1ngAg1cPNLE8rkFGZyw0_xm3-zmianatematu-4.jpg

O ulicy Piotrkowskiej w Łodzi mówi się najczęściej w kontekście degradacji przestrzeni publicznej w centrum miasta oraz trapiących ją problemów społecznych i finansowych. Może czas wreszcie zmienić temat? Otwarta przy najważniejszej łódzkiej ulicy restauracja Zmianatematu pokazuje, że przy Piotrkowskiej może dziać się dobrze.

hgS9ae9SFuTTcC9jztK516AJjBTbq6eamj4R9dsim0MwaMCbWcKDhIfuJwpj_xm3-zmianatematu-6.jpg

Wnętrza lokalu zaprojektowali architekci z młodej warszawskie grupy xm3 (iks metrów sześciennych). Ich zadaniem było stworzenie przestrzeni, która będzie nie tylko miejscem spotkań i imprez, ale także wydarzeń artystycznych i kulturalnych – wystaw, happeningów i innych przedsięwzięć związanych z szeroko rozumianą sztuką. Przestrzeń ta z założenia miała być awangardowa i zapadać w pamięć, kojarząc się jednocześnie z tożsamością miasta. Te ambitne plany miały być przy tym zrealizowane w ramach dość niewielkiego budżetu.

vmP9sQl1pI0kGWxHwbvOfvyI1ORWDY142TZ0NC5gpHnKRmQgJ2zDN7VieiEB_xm3-zmianatematu-7.jpg
OzysA4HrW59xCAyHFQSPBYNprt1P065KBcXU08lwwM6xwruFsluuW67arrlh_xm3-zmianatematu-9.jpg

Punktem wyjścia dla projektu stała się diagnoza współczesnej sytuacji Łodzi – jednego z największych miast w Polsce, które czasy gospodarczej prosperity ma już dawno za sobą. Szukając sposobu na odrodzenie, stawia na zupełnie inne dziedziny – kulturę, sztukę i życie akademickie. Dzisiejsza Łódź ma duże aspiracje, by stać się polską stolicą mody, dizajnu i filmu, co z kolei przyciąga architektów i artystów. Ta 'nowa' Łódź potrzebuje nowych, atrakcyjnych dla 'klasy kreatywnej' miejsc. Takim właśnie punktem ma być Zmianatematu.

RmXLObRQ2IAZ5EI75zgUeYczn0MHzc7R7TL1JqAcrWUafvMt5k3I0lRbCgAt_xm3-zmianatematu-10.jpg
0JznpOivwZ9KvULlV7IiyyeXgDdSEC07OykOyHQ6w5KL6VOPQ8IwSXuFFBM9_xm3-zmianatematu-16.jpg

Restauracja mieści się w neoklasycystycznej kamienicy z końca XIX wieku. Przez lata użytkowania zajmowany przez nią lokal pełnił różne funkcje, a ostatnio stał pusty. Dostosowując go do nowej roli, architekci zdecydowali się pozostawić go w formie tak surowej, jak to możliwe. Podłogę pokryto wylewaną masą epoksydową, a ściany – po usunięciu paneli GK – otynkowano. Wszystkie instalacje elektryczne zainstalowane na ścianach ukryto w industrialnych metalowych osłonach, do oświetlenia wnętrz zaś użyto elementów typowych dla obiektów przemysłowych. Tak zaprojektowane wnętrze korespondować ma z tożsamością Łodzi jako miasta przemysłowego. Całość uzupełnia charakterystyczny podział kolorystyczny – to co jest nowe i styka się bezpośrednio z odrestaurowanym zewnętrzem budynku, a więc ściany, lady w witrynach i meble, jest białe, to co wewnątrz zaś – ściany konstrukcyjne i działowe – surowe i pokryte szarym, szorstkim tynkiem.

N26UAapOudVpy0OMPVOXtmPxZzCj97RF9pD8SwXMxi5UpP3INgW05ufwDEOl_xm3-zmianatematu-floorplan.jpg

Najważniejsza ingerencja w zastane wnętrze polegała na wbudowaniu w nie przestrzennej struktury nazywanej przez autorów projektu 'hubą'. Inspiracją dla tego rozwiązania były pawilony i małe formy architektoniczne, takie jak ” BanQ Restaurant” w Bostonie, generowane za pomocą algorytmów projektowanych przy użyciu oprogramowania komputerowego, a następnie realizowane przy zastosowaniu metod cyfrowej fabrykacji. Sklejkowa konstrukcja dzieli przestrzeń na poszczególne strefy funkcjonalne, a także tworzy ladę baru. W intencji autorów, jej obła forma przywodzić ma na myśl rufę statku.

ralQxcLLTqXY8TaVcWR2rUVmuKWovgwm5f8o4nyNIrtQrVWukz2PhuHF2LEN_xm3-zmianatematu-section-1.jpg
HeTEBHpFUjx7S7VaLCS0rsvtQyi639kbJQ4JuWlxJ6X5ECqW9yTtSYsH9BGC_xm3-zmianatematu-section-2.jpg

„Huba” wykonana została z ciętej frezem sklejki świerkowej. Zaprojektowano ją jako przekroje uzyskane w wyniku przecięcia w regularnych odstępach kształtu wygenerowanego tak, aby odzwierciedlał strukturę instalacyjno-konstrukcyjną lokalu. Przekroje do cyfrowej fabrykacji zostały wykonane w oprogramowaniu Rhino/Grasshopper. Podczas fazy koncepcyjnej architekci zdecydowali się wykonać także stoliki kawowe, traktując je jako swoiste mock-up’y pozwalające przetestować nową dla nich technologię. Stoliki zostały wykonane bez żadnego spoiwa – konstrukcja powyginanego rusztu ze sklejki zakleszcza się na własnych elementach, a sztywność nadają jej nałożone tafle szkła hartowanego.

0mI4Msn0vvQhgVMaHebyNAuvNiurDcIn78FIOKPhlCijkEOl3oO82RI3XIoF_xm3-zmianatematu-section-3.jpg

Grupa projektowa xm3 to zespół współpracujących z sobą osób działających na polu architektury, architektury wnętrz, małych form architektonicznych, grafiki oraz wizualizacji. Działa od 2010 r. w zmiennym składzie, a jej trzon stanowią obecnie: Maciej Kurkowski, Julian Nieciecki, Maciej Olczak oraz Mateusz Wójcicki.

Autorzy: xm3
Zespół projektowy: Maciej Kurkowski, Julian Nieciecki, Mateusz Wójcicki
Lokalizacja: Łódź, Polska
Inwestor: Eudezet S.C.
Powierzchnia całkowita: 104 m2
Powierzchnia użytkowa: 62 m2
Kubatura: 369 m3
Projekt: 2010
Realizacja: 2011

Fot: Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki

Źródło: materiały projektantów

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera