Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przeglądamy nominacje do tegorocznej edycji Mies van der Rohe Award. Jedną z nich otrzymał budynek mieszkalny, wybudowany w 2013 roku w szwedzkim mieście Örnsköldsvik według projektu biura Wingĺrdh Arkitektkontor. To kolorowa wieża przypominająca... kaktus.

 

Z inspiracji malarstwem

Jury Mies van der Rohe Award doceniło zarówno połączenie istniejącej, betonowej części z nową bryłą jak i dynamiczną formę nadbudowy. Duże balkony, rozmieszczone nieregularnie na elewacjach budowli o kształcie wysokiego prostopadłościanu upodobniły blok do... wielkiego kaktusa. Jeśli dodać do tego żywą kolorystykę – zaprojektowaną z bezpośredniej inspiracji malarstwem Bengta Lindströma – otrzyma się budynek pełen energii, zwracający uwagę i oryginalny, ale nie kiczowaty. Foto: ˆTord-Rickard Söderström, http://miesarch.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom z czterema tarasami
Dom z czterema tarasami

Kameleonlab jest odpowiedzialny za projekt architektoniczny domu jednorodzinnego, który stanąć ma na ...

Niezwykły projekt wśród biurowców
Niezwykły projekt wśród biurowców

Kilka tygodni temu została podpisana umowa na realizację projektu architektonicznego amfiteatru, któ ...

Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben
Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektów u ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera