Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Front Architects z nagrodą Fasada Roku

 

Czas czytania: ~2 min


Front Architects otrzymali niedawno nagrodę w organizowanym przez firmę Baumit konkursie „Fasada Roku”. Laur poznańskim architektom przyznano w kategorii „Budynek po renowacji”, za projekt modernizacji zabytkowej transformatorowni w Szczecinie.

 

Front Architects otrzymali niedawno nagrodę w organizowanym przez firmę Baumit konkursie „Fasada Roku”. Laur poznańskim architektom przyznano w kategorii „Budynek po renowacji”, za projekt modernizacji zabytkowej transformatorowni w Szczecinie.

fasada roku

Front Architects  - to pracownia z Poznania, która ma już na koncie wysoko ocenianą realizację, polegającą na przywróceniu do życia obiektu poprzemysłowego. Chodzi o rewitalizację danej nastawni przy torach kolejowych w centrum Poznani. Zapomniany, zaniedbany i niepełniący już swojej pierwotnej funkcji budynek został niejako przywrócony mieszkańcom – po remoncie zamieniono go w kawiarnię.

fasada roku

Front Architects zdobyli nagrodę za projekt podobnego procesu „przywracania do życia” dawnej transformatorowni w Szczecinie. „Budynek powstał jako obiekt przemysłowy, jako podstacja energetyczna, ale jego architektura nie ma charakteru przemysłowego. Swoją neoklasycystyczną formą z elementami modernistycznymi, widocznymi szczególnie na odtworzonej elewacji, świetnie wtapia się w sąsiedztwo luksusowych willi, które są charakterystyczne dla tej dzielnicy Szczecina” – tłumaczył Wojciech Krawczuk z Front Architects.

fasada roku

Front Architects nie tylko wyremontowali starannie piękny, ozdobny, zabytkowy gmach (zbudowany w 1913 roku wg projektu Georga Vallentine’a). z wielkim szacunkiem dla jego pierwotnego wyglądu zamienili poprzemysłowy obiekt w budynek biurowy. Co więcej, na parterze powstała sala obsługi klientów, dzięki czemu obiekt jest dostępny nie tylko dla pracowników, ale dziś także wielu mieszkańców Szczecina może korzystać z tego przywróconego życiu zabytku. „Obiekt powstał w 1913 r. jako podstacja energetyczna. (…) Tym bardziej, jako firma energetyczna, cieszymy się, że mogliśmy przywrócić dawny blask zabytkowi i tchnąć w tą przestrzeń nowe życie” – mówi Łukasz Pawłowski, wiceprezes spółki Enea Centrum, która zarządza budynkiem.
Szkoda że nie wszystkie polskie zabytki mają tyle szczęścia.

Budynek biurowy firmy Enea
Lokalizacja: Szczecin, al. Wojska Polskiego 74

Inwestor: ENEA Szczecin

Projektanci: Pracownia Architektoniczna Front Architects
Projekt i realizacja: 2015 – 2016
Nagroda w kategorii „Budynek po renowacji” w konkursie „Fasada roku”
Źródło zdjęć: www.fasadaroku.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursów Architektonicznych

Niezwykły projekt wśród biurowców
Niezwykły projekt wśród biurowców

Kilka tygodni temu została podpisana umowa na realizację projektu architektonicznego amfiteatru, któ ...

Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben
Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektów u ...

Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego
Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego

Znana polska pracownia Kuryłowicz&Associates znalazła się w finale międzynarodowego, prestiżowego ko ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera