Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Betonowy kościół

 

Czas czytania: ~2 min


Betonowy kościół stanął na nadmorskim brzegu południowej Hiszpanii, na skraju pasma górskiego Sierra Nevada. Otrzymał surową i wyrazistą formę, której korzenie tkwią jednak – jak zapewniają architekci – głęboko w tradycji chrześcijaństwa.

 

Betonowy kościół stanął na nadmorskim brzegu południowej Hiszpanii, na skraju pasma górskiego Sierra Nevada. Otrzymał surową i wyrazistą formę, której korzenie tkwią jednak – jak zapewniają architekci – głęboko w tradycji chrześcijaństwa.

 

Betonowy kościół

Betonowy kościół został zaprojektowany przez hiszpańskie biuro Elisa Valero, działające w Granadzie i założone przez architektkę, Elisę Valero Ramos. Jej zespół podjął się opracowania projektu świątyni, która stanąć miała w wyjątkowo malowniczym miejscu – w Playa Granada, blisko morza i gór.

Betonowy kościół

Betonowy kościół ma prosty kształt: to surowa bryła o podciętym przyziemiu, której minimalistyczną sylwetkę przełamuje tylko smukła, wysoka wieża. Jak zapewniają architekci, kształt budowli wywodzi się z formy starochrześcijańskich świątyń, najbardziej tradycyjnych budowli, związanych z religijnym kultem.

Betonowy kościół

Betonowy kościół jest ortodoksyjnie prosty. Tak jak przed wiekami, tak i teraz architekci zdecydowali się oprzeć na tektonice i ciężarze budowli, pozbawiając go detali, dekoracji, a przede wszystkim eksperymentalnych rozwiązań formalnych. Tu sama bryła, jej surowość, wyważone proporcje, materialność miały być środkiem wyrazu i tym, co buduje atmosferę tego miejsca.

Betonowy kościół

Powściągliwa bryła betonowego kościoła miała też dzięki prostocie i surowości dopasować się lepiej do otoczenia – do malowniczego krajobrazu, okolicznej roślinności, a także do dominujących w tym pejzażu kolorów. Gładki, szary beton architekci uznali za na tyle naturalny, że nie przytłoczył ani nie zdominował otoczenia, raczej stał się dla niego tłem. Projektanci uzupełnili bryłę jedynie subtelnie wprowadzoną symboliką, związaną z Trójcą Świętą – podkreślili sakralność tego miejsca w delikatny, wyważony sposób.  

Foto: www.elisavalero.com

 

Zobacz także: St. Trinitatis – kościół wyczekiwany


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera