Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


ARD 334: czarno-biały dom

 

Czas czytania: ~2 min


ARD 334 – to apartamentowiec, zbudowany niedawno w Ammanie, stolicy Jordanii. W dynamicznie rozwijającej się dzielnicy architekci z pracowni ARD designs zbudowali dom, który choć formalnie bardzo prosty, jednocześnie zwraca na siebie uwagę.

 

ARD 334 – to apartamentowiec, zbudowany niedawno w Ammanie, stolicy Jordanii. W dynamicznie rozwijającej się dzielnicy architekci z pracowni ARD designs zbudowali dom, który choć formalnie bardzo prosty, jednocześnie zwraca na siebie uwagę.

ARD 334: czarno-biały dom

ARD 334 został zbudowany w północnej części miasta, w do niedawna dynamicznie rozwijającej się dzielnicy. Amman do niedawna było prężnie działającym, rozrastającym się miastem. Kryzys ostatnich lat spowolnił procesy rozwojowe, nie wyhamował jednak inwestycji.

 

ARD 334: czarno-biały dom

ARD 334 jest apartamentowcem, którego formę architekci wypracowali, analizując nie tylko urbanistyczny i architektoniczny kontekst, ale i sytuację gospodarczą w kraju. Sami podkreślają, że w obliczu kryzysu w Jordanii nie chcieli tworzyć kolejnej luksusowej enklawy – szukali formy budynku prostego i bezpretensjonalnego.

ARD 334: czarno-biały dom

ARD 334 otrzymał formę daleką od kształtów okolicznej zabudowy tej części Ammanu. Architekci z biura ARD designs nie chcieli powtarzać monotonnych form sąsiednich budynków, które uznali za nijakie, mało wyraziste, nienowoczesne. Sami architekci przyznają, że ich celem było opracowanie bryły maksymalnie prostej, czytelnej, pozbawionej zbędnych ozdób, ale jednocześnie wyrazistej, wyjątkowej, wnoszącej nową jakość pomiędzy powtarzalne, nudne budynki mieszkalne tej dzielnicy.

ARD 334: czarno-biały dom

I tak powstał budynek ARD 334. Ma surowy, minimalistyczny kształt prostopadłościanu o gładkich elewacjach. Co więc go wyróżnia? Przede wszystkim kolor. Budynek został niejako podzielony na pół: jedną jego część obłożono białymi, drugą czarnymi płytami betonowymi. Taka „przekrojona” bryła robi niezwykłe wrażenie – odrywa widza od wszystkiego, do czego był przyzwyczajony, tworzy bryłę z pogranicza abstrakcji. W strefie „czarnej” architekci ukryli loggie – uczyniło je to prawie niewidzialnymi, „biała” część od strony ulicy pozostała gładka, przebito ją oknami na elewacjach bocznych. Te proste, ale odważne zabiegi uczyniły z nowego apartamentowca obiekt przypominający raczej minimalistyczną rzeźbę niż zwykły dom mieszkalny.

 

Foto: www.facebook.com/ARD-352453678237874

 

Zobacz także: Slide House – dom ze zjeżdżalnią


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Architektoniczne

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera