Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom na lato: w gaju oliwnym

 

Czas czytania: ~2 min


Pomysłów na dom na wakacje jest wiele. Jedni lubią wypoczywać w wiejskich chatach, inni w luksusowych bungalowach. Architektka Eva Sopeoglou na greckim półwyspie Chalkidiki zaprojektowała wakacyjny dom, który jest dość nietypowym połączeniem nowoczesności z tradycją.

 

Pomysłów na dom na wakacje jest wiele. Jedni lubią wypoczywać w wiejskich chatach, inni w luksusowych bungalowach. Architektka Eva Sopeoglou na greckim półwyspie Chalkidiki zaprojektowała wakacyjny dom, który jest dość nietypowym połączeniem nowoczesności z tradycją.

letni dom

Dom na lato projektu Evy Sopeoglou stanął w niezwykłym miejscu: na znanym wśród turystów półwyspie, wśród drzewek oliwkowych, na działce z widokiem nie tylko na morze, ale i na legendarną klasztorną zabudowę Góry Athos. Mimo że w tej części Grecji kształtująca naszą kulturę historia jest wręcz fizycznie odczuwalna, architektka zdecydowała się zbudować tu dom o współczesnej formie.

letni dom

Dom na lato projektu Evy Sopeoglou został założony na planie prostokąta o wymiarach 3 x 7 metrów. Dom został ustawiony względem stron świata tak, aby w maksymalny sposób wykorzystać światło słoneczne – projektantka uznała, że dom wakacyjny powinien „pomagać” w cieszeniu się letnim wypoczynkiem, powinien mieć formę adekwatną do funkcji. Dom nie służy do mieszkania w nim na co dzień, ale do letniego relaksu – chciała do oddać także w kształcie budynku.

 

letni dom

Dom na lato na greckim półwyspie zbudowano z prefabrykatów. Wszystkie materiały, których użyto do budowy zostały precyzyjnie dobrane. Szczególnie tyczy się to przypominającej tkaninę metalowej okładziny elewacji. To ona stanowi o charakterze domu: w cienkiej blasze wycięto graficzne wzory, inspirowane wyglądem oliwkowych drzewek, rosnących wokół. Ten ażurowy wzór jest główną ozdobą i znakiem rozpoznawczym budynku.

 

letni dom

Dom na lato wzniesiono z użyciem gotowych drewnianych i metalowych elementów. Zostały one zamontowano tak, aby dało się je przesuwać – dzięki temu dom można dzielić na mniejsze pomieszczenia, ale przede wszystkim otwierać na otoczenie – niektóre ściany można rozsunąć, dzięki czemu na przekład sypialnia staje się całkiem otwarta na krajobraz. Lekka, na pół otwarta konstrukcja domu, uzupełniona o perforowane, dekoracyjne elewacje została utrzymana w kolorystyce otoczenia – zielonkawe i brązowe odcienie ścian i dachu pozwalają budowli wkomponować się w krajobraz.

Foto : Mariana Bisti, www.evasopeoglou.com

 

Zobacz także: Lake Cottage – dom nad jeziorem


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera