Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Suha Private House

 

Czas czytania: ~2 min


W słoweńskiej miejscowości Suha stanął niedawno dom jednorodzinny, który zastąpił istniejące tu wcześniej zabudowania gospodarcze. Architekci z pracowni Arhitektura D.O.O. musieli pogodzić w tym projekcie kilka sprzeczności.

 

W słoweńskiej miejscowości Suha stanął niedawno dom jednorodzinny, który zastąpił istniejące tu wcześniej zabudowania gospodarcze. Architekci z pracowni Arhitektura D.O.O. musieli pogodzić w tym projekcie kilka sprzeczności.

Suha Private House

Suha Private House stanął w miejscowości Suha w Słowenii, na obrzeżach miasta  Škofja Loka, historycznego, cennego, objętego ochroną konserwatorską. Ze względu na cenny historycznie charakter okolicy architekci otrzymali szereg wytycznych, dotyczących gabarytów czy wyglądu nowego budynku, jaki miał tu powstać.

Suha Private House

Suha Private House powstał w miejsce starego obiektu gospodarczego. Inwestorem był syn właścicieli owego gospodarstwa, który marzył o tym, aby w sielskiej, malowniczej okolicy zamieszkać w budynku o nowoczesnym wyrazie i raczej miejskim niż wielkim klimacie.

Suha Private House

W ten sposób architekci Suha Private House musieli połączyć ze sobą kilka sprzeczności – wymagania klienta co do nowoczesnego wyrazu budynku oraz restrykcje konserwatora zabytków, który widział tu dom o tradycyjnym kształcie, zwieńczony dwuspadowym dachem i zamknięty w gabarytach poprzedniego obiektu gospodarczego.

Suha Private House

Suha Private House otrzymał trzy kondygnacje, nie z każdej strony jednak widoczne. Najniższą jest piwnica, od strony rzeki otwierająca się na dolny taras, od przeciwnej tradycyjnie ukryta pod ziemią. Na parterze umieszczono salon z przeszkloną ścianą, na piętrze – prywatne pokoje domowników. Dzięki częściowemu „wsunięciu” domu w zbocze i zróżnicowaniu jego poziomów udało się dom doskonale wpisać w krajobraz.

Suha Private House

Suha Private House spełnił wymogi urzędowe – ma dwuspadowy dach i tradycyjny kształt. Dzięki minimalistycznej formie, ciekawie zaplanowanym oknom, surowym, gładkim elewacjom zyskał też ów wymarzony przez inwestora „miejski” klimat. Jest to budynek nowoczesny i z pewnością nie można go zaliczyć d nurtu „sielskiej i wiejskiej” architektury.

Foto: Marko Zoranovič, www.arhitektura-doo.si

 

Zobacz także: Binh House z wertykalnym ogrodem


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera