Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kant K – czarny dom

 

Czas czytania: ~1 min


Kant K – to wielorodzinny budynek mieszkalny, zbudowany według projektu pracowni DATT + koyori. Dom stanął w mieście Muko, w prefekturze Kyoto w Japonii. Ze względu na zróżnicowaną stylistykę okolicznej zabudowy architekci zdecydowali się sięgnąć po wyrazistą formę nowego domu.

 

Kant K ma trzy kondygnacje i mieści 18 mieszkań. Stanął w jednej z dzielnic japońskiego miasta Muko, w okolicy o dość zróżnicowanym charakterze. W sąsiedztwie nowego wielorodzinnego gmachu znajdują się bowiem historyczne, stare domy o tradycyjnych kształtach, ale także nowoczesne apartamentowce i sklepy.

Kant K – czarny dom

Projektując Kant K architekci z pracowni DATT + koyori doszli do wniosku, że wśród reprezentującej bardzo różne style zabudowy nie będą szukać punktu odniesienia. Postanowili zbudować dom o wyrazistym wyglądzie, na tyle jednak surowym i powściągliwym, aby wprowadzał poczucie ładu i spokoju do chaotycznej okolicy.

Kant K – czarny dom

Kant K ma czarne elewacje, wykonane z betonowych płyt. Charakter zewnętrznym ścianom nadaje światłocieniowa gra pomiędzy czarnymi płaszczyznami a zagłębionymi, przeszklonymi loggiami. Wyraźnie widoczne podziały pionowe budują wrażenie lekkości i smukłości, dzięki czemu mimo czarnych ścian dom nie wydaje się przytłaczający.

Kant K – czarny dom

Kant K zapewnia swoim mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa i intymności – surowa, czarna bryła przypomina monolit, zwarty i broniący dostępu do wnętrza. Zagłębione w bryle loggie chronią natomiast mieszkańców domu przez wzrokiem przechodniów. Sami architekci mówią, że ich celem było połączenie komfortu lokatorów z bryłą o miejskim i nowoczesnym charakterze. Udało im się go zrealizować?

Foto: Shohei Yoshida, http://koyori-n2.com

 

Zobacz także: Dom jak kamień


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Centrum Technologii Podwodnych – wyniki konkursu architektonicznego
Centrum Technologii Podwodnych – wyniki konkursu architektonicznego

Akademia Marynarki Wojennej w Gdyni ma się niedługo wzbogacić o nowy, nowoczesny obiekt badawczo-tre ...

Dom leśny
Dom leśny

Pracownia 81.waw.pl na zamówienie świadomego i otwartego na nowe formy klienta stworzyła projekt arc ...

Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller
Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller

550 ton dwutlenku węgla pozwala oszczędzić budynek, wzniesiony z drewna zamiast z betonu – mówią inż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera