Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przestrzeń publiczna jak skrzydła motyla

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt skweru w Szwecji

 

53u3veUAo0lHOyyjAImyTyyQkh4g0HIr84p5rQh27tVgdxH66DUGC9f4cHBk_skwer-w-szwesji1.jpg

W Szwecji powstał unikalny projekt skweru, który został zaprojektowany przez pracownię Weatherhead Architecture. Wokół placu mają się znaleźć budynki mieszkalne oraz handlowe, a 30% powierzchni działek jest przeznaczona na przestrzeń zewnętrzną.

8qG4VbySEsE5rRt33B9eBbHogbgXPitg2jL9pNNck8QwAnmtre4jaC9IVocg_skwer-w-szwesji2.jpg

Głównym założeniem projektu jest promocja i rozwój lokalny regionu. Proponowany skwer to seria powiązanych ze sobą przestrzeni otwartych. Naturalny park przenika przez kompleksy zabudowy budynków. Cały układ przybiera formę skrzydeł motyla. Zgodnie z zamierzeniem projektantów, nowo powstała przestrzeń ma być przyjazna dla ruchu pieszych oraz dzieci. Wykreowane przestrzenie zabawowe przenikają się wzajemnie tworząc twórcze środowisko do nauki i odpoczynku.

Zobacz plac w Szwecji


Podepnij swój artykuł

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera