Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biologiczny staw do kąpieli

 

Czas czytania: ~1 min


Naturalny basen w Szwajcarii

 

pXNOuCTQSuQXzxcN8VTiqy1sdKrpNzkKNzmvWR3jthydNhLDbWrttXK2T8Bu_basen-szwjcaria1.jpg

Zmiany, które wynikały z zagospodarowania terenu spowodowały odejście od pomysły stworzenia tradycyjnego kąpieliska. Inwestorzy postanowili przekształcić basen w naturalny, biologiczny staw. Nowy pomysł został skonsultowany z lokalnymi mieszkańcami i władzami. Basen o geometrycznych kształtach został przekształcony w naturalny staw. Systemy w nim zastosowane dostosowano do wymogów filtracji wody.

sXFYxNsZYn4powpga1gn20N9pIKsXlxaTP4plEk0K4IGgYGPGymhBBF5BMEP_basen-szwjcaria2.jpg

Kompleks znajduje się za drewnianym murem. Od północy odgradza on od drogi, a od zachodu od prywatnej posesji. Południową część otwarto na krajobraz rzeczny, a granica obszaru zaznaczona jedynie w postaci żywopłotu. Wejście do kompleksu znajduje się na wschodzie. Wzdłuż granicy północnej i wschodniej na odcinku 200 metrów umieszczono fotele oraz solaria. Ze wszystkich stron zauważalny jest najważniejszy obiekt – staw kąpielowy. Osadzony jest na delikatnie pochyłym terenie i stanowi serce łaźni.

Zobacz staw w Szwecji


Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera