Albion Library od Perkins + Will - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Albion Library – kolorowa biblioteka

 

Czas czytania: ~1 min


Albion Library – to dzieło pracowni Perkins + Will. Architekci ów nowy gmach zaprojektowali w Toronto, w Kanadzie. Biblioteczny budynek powstał na potrzeby mieszkańców jednej z dzielnic mieszkaniowych i miał służyć przede wszystkim lokalnej społeczności.

 

dviCf1I9d3tUGovwwqtqkjz0lPralQKmsWzLHsu33cJQWzxp2nWLEZWCnHq8_albion-district-library02jpg.jpg

Albion Library spełnia wszystkie współczesne wymogi, stawiane tego typu obiektom. Nie jest tylko czytelnią i wypożyczalnią książek, a wielofunkcyjnym obiektem, łączącym w sobie dom kultury i centrum spotkań lokalnej społeczności, miejsce spędzania czasu, spotkań, zabaw, a także edukacji.

W0mLfM81gEkk4A1By1yE2EU1tGsesz4YkbeKjbWdGqVUZpehtnAZPaxjfDQV_albion-district-library01jpg.jpg

Albion Library w wizji pracowni  Perkins + Will – to obiekt, obok którego trudno przejść obojętnie. Budowli nadano dość prosty kształt, jednak za pomocą sposobu wykończenia, kolorów, przeszkleń opracowano obiekt nie tylko zwracający uwagę, ale i zachęcający do tego, aby wejść do środka, nawet nie wiedząc, co się tam mieści.

PuPYZww6IrYykhB229GVtPBS7f6kwZW0zTLQ7gjKUd2eMjY7E38B4z9mE4CH_albion-district-library03jpg.jpg
x9hKWTKyBDlxkWc29O2PjDduVRXlaA43eu27NquFjtctUVx0kJAZsnb2KLhR_albion-district-library04jpg.jpg

Albion Library ma elewacje w kolorowe paski, ułożone z płytek ceramicznych. Główne wejście znalazło się w uniesionym na słupach narożu – nasuwa to skojarzenia z uchyloną zasłoną czy kurtyną, wywołuje ciekawość i buduje wrażenie „zapraszania do środka”, kreuje nastrój otwartości i pobudza ciekawość. Duże przeszklenia pokazują także różne części budynku przechodniom – już z ulicy widać kolorowe, jasne czytelnie, sale zabaw, przestrzenie, w których na wiele sposobów można spędzać czas.

vqFRbYwHh1v3CsNUNOUIF3y1HMwleBq9Zv9McESxDPGCV2zgDbjFJMCcljOW_albion-district-library05jpg.jpg
WDwgyTj6LPJY6CRj4fTrC6PVehwWOVAGFz3TXKWt8j8TH41nHlWCxwaiCykO_albion-district-library06jpg.jpg

W nie mniej przyjazny sposób opracowane wnętrze Albion Library. Dominuje tu szkło, otwierające widoki nie tylko na liczne mniejsze i większe sale, ale i liczne dziedzińce z zielenią, miejscami do wypoczynku i zabawy. Pastelowe kolory i mnóstwo światła tworzą doskonałe warunki do czytania, uczenia, się, rozwijania zainteresowań. 

 

Foto: Doublespace, perkinswill.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice
Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice

Nowa Chmielna – pod tym hasłem władze Warszawy zorganizowały konkurs architektoniczny na projekt mod ...

Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych
Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych

Zapraszamy na cykl dyskusji online o możliwościach spowolnienia zmian klimatu oraz koniecznych przed ...

Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?
Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?

Umożliwiają trwały i estetyczny montaż betonowych elementów, chronią przed szkodliwymi czynnikami, p ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera