Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowa jakość przestrzeni publicznej w Kopenhadze

 

Czas czytania: ~1 min


Połączenie przestrzeni przemysłowych i reprezentacyjnych w Kopenhadze

 

1FwcfuiN6lssRHev9oNNoEri7kY20A2DBKzTycO8xSjadIgH8ehcouQDNZn5_port-w-kopenhadze1.jpg

W Kopenhadze znajduje się port, który przez wiele lat był ostro krytykowany przez budynki pozostawione w złym stanie technicznym. Przestrzeń publiczna wokół nie była zagospodarowana. W jego pobliżu SEB Bank postanowił wybudować swoją siedzibę. To był powód dostosowania przestrzeni publicznej do charakteru nowej zabudowy.

UMI3JGFmoEdAmxyglx9OC2vh5PtOUQVmLEn8I9WdnZ9VYFo1e6TfEI6HYm2u_port-w-kopenhadze2.jpg

Projekt firmy planistycznej SLA został zrealizowany w 2010. Projekt zakładał stworzenie nowej jakości przestrzeni publicznych łączących zabudowę przemysłową oraz reprezentacyjną. Obecnie zieleń przyciąga użytkowników. Skwery i place ozdobione roślinnością służą również pracownikom jako miejsce wypoczynku w porze lunchu.

Zobacz przestrzeń publiczną


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera