Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wieża obserwacyjna Pompejus

 

Czas czytania: ~1 min


Pompejus – to dzieło pracowni RO&AD Architecten. Architekci konstrukcję, służącą turystom do obserwacji przyrody ukształtowali na wzór pochyłych schodów. Dynamiczna sylwetka budowli góruje nad okolicznymi drzewami, ale dzięki temu, że zbudowano ją z drewna nie razi na tle zieleni.

 

4Sev12DVmF2iByyqlH62YApmrvAAqxnNCpXg80mueDebIdwTZHykX8mxvoUa_pompejus01jpg.jpg
zt5lOZp5qoywhJWZZUCHKfKcBclaRCnf0VwSZ9u9tNaQFVYbxgts8pazshcU_pompejus07jpg.jpg

Pompejus nie jest tylko wieżą widokową. Umieszczono tu również punkt obsługi turystów oraz amfiteatr. Budowla stanęła na terenie  Fort de Roovere w miejscowości Halsteren. Dawny teren wojskowy,  pas obronny Zachodniej Brabancji jeszcze dekadę temu należał do systemu umocnień, mających chronić Holandię przed najazdem wroga. Teraz zamieniany jest w atrakcję turystyczną,

Zd2q7nG1Teh9p4nwRxn3mlOPDdgaPx8RqSlFdSGnbxkTE4w3iaHKqZs2zCoA_pompejus05jpg.jpg
UcNe3lTYiQNWWG2uls8x29RgcDZQrNkULY4ZB0lCLI3m9nD314tEzgtcZBTv_pompejus09jpg.jpg

Wieża Pompejus, nazwana na cześć pierwszego komendanta miejscowego fortu, Pompejusa de Roovere, miała w niewielkim stopniu ingerować w krajobraz. Drewniano-stalowa konstrukcja ma formę pochyłych schodów, otoczonych ażurowymi ścianami. Sposób ukształtowania ścian wieży nasuwa skojarzenia z tworami natury – można tu zobaczyć pajęczynę czy plaster miodu (w rzeczywistości ich kształt obliczono za pomocą matematycznego diagramu Woronoja).

Pompejus powstał w oparciu o modele 3D – architekci opowiadają, że przy projektowaniu wieży nie powstał ani jeden rysunek. Wszystkie elementy konstrukcji, ścian, układ całej bryły opracowano w komputerze. Wysoka na 25 metrów wieża oraz amfiteatr na 225 widzów szybko stały się atrakcją, przyciągającą tu rzesze turystów.

 

Foto: Katja Effting, ro-ad.org


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne, Przestrzeń Publiczna

Nowe życie kamienicy w Bielsku-Białej
Nowe życie kamienicy w Bielsku-Białej

Bielsko-Biała chyba wciąż częściej kojarzy się z przystankiem w drodze na narty niż z miejscem pełny ...

Nowe wcielenie amfiteatru w Szczecinie
Nowe wcielenie amfiteatru w Szczecinie

Teatr Letni w Parku Kasprowicza w centrum Szczecina zaprojektował w 1972 roku Zbigniew Abrahamowicz; ...

Przebudowa siedziby Nadleśnictwa Połczyn
Przebudowa siedziby Nadleśnictwa Połczyn

Nadleśnictwa Połczyn od lat 90. XX wieku za swoją siedzibę miało dwa budynki, wzniesione w 1965 roku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera