Warunki akustyczne vs dbałość o design
Data dodania: 09.11.2018 Czas czytania: ~ 2 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 09.11.2018 Czas czytania: ~ 2 min
Nie od dziś wiadomo, że hałas wpływa negatywnie na nasze samopoczucie i produktywność - dowodzą to międzynarodowe badania. Architekci muszą sobie odpowiedzieć na pytanie jak pogodzić kształtowanie odpowiednich warunków akustycznych z dbałością o design wnętrz, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości termicznych użytych materiałów. Co jest nie lada wyzwaniem.
Masa termiczna to w dużym skrócie właściwość materiału określająca jego zdolność do absorbowania, magazynowania i późniejszego uwalniania energii. Materiały o wysokiej masie termicznej efektywnie wchłaniają nadmiar ciepła, gdy robi się gorąco, z kolei przy spadku temperatury równie efektywnie je uwalniają. Zastosowanie takich materiałów w budynkach przyczynia się pozytywnie do jego energooszczędności, w konsekwencji spadku kosztów związanych z jego ogrzewaniem i chłodzeniem. Tradycyjne rozwiązania akustyczne, czyli pełne sufity modułowe nie pozwalały na efektywne wykorzystanie masy termicznej budynku w wyniku cieplnego odizolowania jednego z najważniejszych w tym sensie jego elementu - żelbetowego stropu, ograniczając, a praktycznie uniemożliwiając swobodną wymianę ciepła. Nowoczesne systemy dźwiękochłonne likwidują problem wyboru pomiędzy efektywnością termiczną a komfortem akustycznym pomieszczenia.
Rozwiązaniem alternatywnym dla sufitów podwieszanych są wyspy akustyczne i pochłaniacze przestrzenne typu baffle. Badania przeprowadzone w Duńskim Uniwersytecie Technicznym wykazały, że pokrycie 50-80% sufitu pionowymi płytami daje zbliżone efekty pochłaniania dźwięku do pokrycia stropu mineralnymi płytami sufitowymi, od ściany do ściany. Zastosowanie pochłaniaczy przestrzennych nie ma istotnego wpływu na wykorzystanie masy termicznej stropu. Można więc zapewnić komfort akustyczny pomieszczenia, zachowując energetyczną korzyść wynikającą z wykorzystania masy termicznej stropu budynku.
Baffle stanowią estetyczny element wystroju wnętrz. Dają wielką swobodę projektowania. Kolorowe płyty np. mogą wyznaczać strefy, czy ciągi komunikacyjne. Przestrzenne pochłaniacze z wełny mineralnej umożliwiają łatwy dostęp do instalacji i systemów zamontowanych pod stropem.
Profile T24 konstrukcji nośnej mogą być mocowane bezpośrednio do stropu za pomocą uchwytów bezpośredniego montażu lub podwieszane przy użyciu wieszaków - z możliwością regulacji wysokości. W zależności od wymagań projektowych dopuszcza się także mocowanie indywidualne pochłaniaczy za pomocą wieszaków, linek z haczykiem i innych zawiesi. Grubość wszystkich płyt montowanych w systemie T24 wynosi 50 mm, a ich podstawowe wymiary (L x H) to: 1200x600, 450x1200, 1200x300 [mm].
Pochłaniacze przestrzenne to idealne rozwiązanie do pomieszczeń, w których nie ma możliwości montażu tradycyjnych sufitów podwieszanych, a architektom zależy na zachowaniu kubatury pomieszczenia, czy wykorzystaniu masy termicznej stropu. Ze względu na łatwość i szybkość montażu są także stworzone do modernizacji istniejących budynków, bez konieczności wyłączenia ich z użytkowania.
Źródło: Rockfon
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Technologie , Sufit , Akustyka
Kilka dni temu papież Franciszek zaaprobował dekret o heroiczności cnót hiszpańskiego architekta Ant ...
Znamy wyniki głosowania internautów w ramach siedemnastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL. ...
Na chwilę przed wielkanocnymi podróżami świątecznymi prezentujemy kolejne dwa budynki dworcowe, któr ...
Kiedy myślimy o designerskich...
Wybór materaca to jedna z najw...
Nowoczesne budownictwo przemys...
Betonowe elementy dostarczają...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz