Projekt architektoniczny dla porządku od BAAS arquitectura - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt architektoniczny dla porządku

 

Czas czytania: ~1 min


Szkoła w hiszpańskiej miejscowości Roses – to projekt architektoniczny katalońskiej pracowni BAAS arquitectura, doskonale znanej w Polsce jako współautorzy obsypanego nagrodami gmachu Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

 

BAAS arquitectura, projekt szkoły, realizacja architektoniczna
BAAS arquitectura, projekt szkoły, realizacja architektoniczna, montserrat vayreda school

Projekt architektoniczny dla porządku

Projekt architektoniczny dla miasta Roses zespół biura BAAS arquitectura opracował na zamówienie lokalnych władz. Należy podkreślić, że okolica, w jakiej miała powstać szkoła nie odznaczała się walorami architektonicznymi, była chaotycznie zabudowana. Położona na obrzeżach jest stale rozbudowywana. Nowy gmach miał wprowadzić tu pewien ład i stać się punktem wyjścia i wzorem dla kolejnych realizacji architektonicznych w okolicy.

BAAS arquitectura, projekt szkoły, realizacja architektoniczna, montserrat vayreda school
BAAS arquitectura, projekt szkoły, realizacja architektoniczna, montserrat vayreda school

Analizując cechy okolicy architekci uznali, że tylko prosty, klarowny budynek nie powiększy architektonicznego chaosu. Stworzyli więc koncepcję architektoniczną płaskiego, rozległego obiektu, którego cztery skrzydła otaczają ze wszystkich stron wewnętrzny dziedziniec. Gmach częściowo uniesiono na słupach, częściowo dziedziniec osłonięto, zabudowując podcienia, by uchronić podwórko przed wiejącym z północy wiatrem.

BAAS arquitectura, projekt szkoły, realizacja architektoniczna, montserrat vayreda school

Zobacz wyjątkowy gmach szkoły

Gmach szkoły w Roses otrzymał niezwykle prostą, geometryczną formę, którą autorzy projektu architektonicznego urozmaicili subtelnie uzupełniając architekturę zróżnicowanymi elementami. Mimo że na elewacjach króluje biel, w podcieniach ściany obłożono lśniącymi płytkami ceramicznymi, zaś prowadzące do wnętrza schody wykonano z surowego betonu.

 

Zobacz galerię zdjęć projektu szkoły

W budynku nietrudno znaleźć elementy z cegły czy drewna. Wszystkie one nadają indywidualny rys tej bryle architektonicznej, przełamują jej monotonię. Co ważne – wszystkie, użyte tu materiały pochodzą z lokalnych  źródeł i od miejscowych producentów.

 

Foto: baas.cat


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne, Projekt Architektoniczny

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera