Dżus GK Architekci w finale World Architecture Festival - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dżus GK Architekci w finale World Architecture Festival

 

Czas czytania: ~3 min


Dżus GK Architekci jako jedyni polscy architekci zostali dostrzeżeni przez międzynarodowe jury World Architecture Festival

 

MMrGWMFRM6o2udHHGwsw52XDMumc3aABrrbxaJx1dEBpsUnj04tgYHvSN7gx_olsztyn-dzus01.jpg

Dżus GK Architekci jako jedyni polscy architekci zostali dostrzeżeni przez międzynarodowe jury World Architecture Festival – ich realizacja znalazła się w gronie finalistów budowli, aspirujących do przyznawanej w czasie festiwalu nagrody architektonicznej - tytułu World Building of the Year. W 30 kategoriach pretenduje do nich około 200 obiektów (około 1/3 – to projekty i koncepcje, reszta – budynki zrealizowane). Całoroczne Centrum Sportowo-Rekreacyjne nad Jeziorem Ukiel w Olsztynie, dzieło zespołu Dżus GK Architekci nominowane jest w kategorii obiektów użyteczności publicznej (Civic and Community).

G6hLrWVgTG7MFDf2DmelxAefs6CF4M7HjHAS3GdWqqYXbFWFIZeByWgDB9tM_olsztyn-dzus02.jpg
0EjS60r2FabzEr7wRUCw6MOFzF0patWqOkyRmtL07QohuZCqnOwVS7lrhJJN_olsztyn-dzus03.jpg

Dżus GK Architekci zaprojektowali Całoroczne Centrum Sportowo-Rekreacyjne nad Jeziorem Ukiel dzięki wygranej w rozpisanym na projekt konkursie architektonicznym. Wcześniej ci architekci wsławili się m.in. projektem przebudowy zabytkowego Zamku Biskupów Warmińskich w Lidzbarku Warmińskim na potrzeby Hotelu Krasicki czy też projektem adaptacji także zabytkowych zabudowań poprzemysłowych na potrzeby Centrum Edukacji Technologicznej „Stara Kotłownia” w Olsztynie.

c7ln8VPFiuBjCRfHJ8OcrkWKp85oPyDaPr4LtTkDlyOu0OG5Q0vd81PIY3sB_olsztyn-dzus04.jpg
DxWqX9xmTA3DB3Ckmpvn5pOVHrBOBglu719zFwoiHLwgAT6VeVHUcRAjbfLX_olsztyn-dzus05.jpg

Dżus GK Architekci zaprojektowali obiekt, o którym pisano: „Zrealizowany zespół plaży miejskiej jest fragmentem prawdopodobnie pierwszej w kraju próby objęcia w całości kompleksowym projektem tak dużego zbiornika wodnego i realizacja tak różnorodnej, całorocznej infrastruktury sportowej rekreacyjnej, która nie tylko w zasadniczy sposób zmieni znaczny obszar miasta, ale również stanowić będzie istotny element dla podniesienia atrakcyjności Olsztyna jako miasta turystycznego.”

x1YOzCpjDigaWT1JYk5Kh0YnraDE4VYY7lhU2UPSKH4xD0hHd3OAVyti9IKv_olsztyn-dzus06.jpg
Y52j3yLx49Q5XSLmiyY7akbsQ32HjBBQTZPmGxFwWpA7H6jFp1wEEztjDrf4_olsztyn-dzus07.jpg

Dżus GK Architekci nad brzegiem Jeziora Ukiel w Olsztynie zaprojektowali spójny, a zarazem doskonale wpisany w krajobraz wielofunkcyjny kompleks. Na jego terenie powstała ogromna plaża, boiska, place zabaw, tereny rekreacyjne, ścieżki dla pieszych i rowerzystów. Ale także zabudowania: główny budynek kompleksu posadowiono na drewnianym pomoście na jeziorze, pozostałe pawilony (mieszczące m.in. wypożyczalnie sprzętu, przebieralnie, toalety, kawiarnie, restauracje itp.) rozlokowano na całym terenie, wśród zieleni. Projektanci z Dżus GK Architekci podkreślają, że bardzo zależało im na jak najlepszym wkomponowaniu obiektów krajobraz.

Y5Ws49LOo79BtUoq7RegGPxiMbFO4Jzqon3mrjn1sV6CMyKtAnTfXQv5TweY_olsztyn-dzus08.jpg

Dżus GK Architekci podzielili funkcje kompleksu na mniejsze części i każdą z nich zamknęli w osobnym pawilonie. Chodziło o to, żeby krajobrazu nie przytłoczyć dużymi kubaturami. Największy z budynków stanął na tafli jeziora. Ma dwie kondygnacje, podcięty parter i przeszklone piętro (wydaje się więc znacznie mniejszy), taras na dachu i został otoczony drewnianym pomostem. W architekturze pozostałych zabudowań dominuje drewno, ale i one wyposażono w liczne przeszklenia oraz formy proste i stonowane. Za pomocą sieci drewnianych pomostów, kładek, tarasów i ścieżek cały zespół spięto w jedną całość, wielofunkcyjną i oferującą różne atrakcje przez 12 miesięcy w roku.

Całoroczne Centrum Sportowo-Rekreacyjne nad Jeziorem Ukiel
Lokalizacja: Olsztyn ul. Jeziorna 8
Inwestor: Gmina Olsztyn
Projektanci: Dżus GK Architekci: Grzegorz Dżus, Katarzyna Orzechowska-Dżus, Małgorzata Sender, Agnieszka Adamczyk, Tamara Zawadzka
Wykonawca: NDI
Powierzchnia działki: 120 000m2
Powierzchnia użytkowa: 1462 m2
Kubatura: 5340 m3
Projekt: 2011-2012
Realizacja: 2014
Wartość projektu brutto: 58 mln zł
Źródło ilustracji: dzusgkarchitekci.pl, worldarchitecturefestival.com , fot. Jakub Obarek


Podepnij swój artykuł

tagi

Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego
Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego

Pracownia Mateusz Tański & Associates (MTA Architekci) podjęła się niełatwego zadania przebudowy i r ...

Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy
Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy

Kengo Kuma swój projekt architektoniczny stacji metra i dworca kolejowego Saint-Denis Pleyel w Pary ...

Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy
Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy

Działająca w branży finansowej firma EXG zdecydowała się swoją siedzibę wznieść nie wśród innych biu ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera