Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hotel jak szachownica - wakacyjna architektura

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt architektoniczny tego butikowego hotelu na popularnej wśród turystów Ibizie stworzyła barcelońska pracownia Ribas & Ribas Architects. Architekci na funkcje hotelowe przerobili istniejący wcześniej budynek mieszkalny.

 

Ribas & Ribas Architects, hotel na Ibizie, ciekawa elewacja, wakacyjna architektura
Ribas & Ribas Architects, hotel na Ibizie, ciekawa elewacja, wakacyjna architektura

Projekt architektoniczny przebudowy obiektu mieszkalnego

Dzięki przebudowie banalny obiekt mieszkalny zmienił się w kameralny, ale zarazem oryginalny hotel, mieszczący 38 pokoi. Placówka ma charakter butikowy, to w hotelowej nomenklaturze oznacza obiekt o unikalnych cechach, o jedynej w swoim rodzaju formie architektonicznej i wystroju wnętrza.

Ribas & Ribas Architects, hotel na Ibizie, ciekawa elewacja, wakacyjna architektura
Ribas & Ribas Architects, hotel na Ibizie, ciekawa elewacja, wakacyjna architektura

Założony na planie litery „V” ma elewacje o różnym charakterze. Od strony ogrodu i basenu bryła jest bardzo dynamiczna, jakby skomponowana z samodzielnych kubików, na przemian powysuwanych z bryły i ułożonych na wzór szachownicy. Te przesunięcia poszczególnych segmentów pozwoliły zapewnić lokatorom zacienione, komfortowe wnętrza.

Ribas & Ribas Architects, hotel na Ibizie, ciekawa elewacja, wakacyjna architektura
Ribas & Ribas Architects, hotel na Ibizie, ciekawa elewacja, wakacyjna architektura

Zobacz, jak działa elewcja - szachownica

Od zewnątrz elewacje hotelu są gładkie, choć układ okien powtarza szachownicowy rytm. Tu też ważnym elementem jest przyziemie budynku, zamienione w wertykalny ogród, dający ochłodę i wilgoć. Zieleń pojawia się na także na dachu budynku.

Ribas & Ribas Architects, hotel na Ibizie, ciekawa elewacja, wakacyjna architektura

Autorzy projektu architektonicznego przebudowy obiektu mieszkalnego w luksusowy hotel mówią, że chcieli osiągnąć maksymalny efekt przy zastosowaniu minimum zabiegów. Zdecydowali się indywidualny rys nadać bryle za pomocą czarno-białej szachownicy, zdobiącej elewację. Dzięki trójwymiarowemu jej układowi udało się „przy okazji” stworzyć wnętrza łatwe do osłonięcia przed słońcem czy to wentylacji.

 

Foto: ribas-arquitectos.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna, Elewacja

Przebudowa dworca wg RYSY Architekci
Przebudowa dworca wg RYSY Architekci

Jeszcze 2017 roku, na rok przed zakończeniem przebudowy, stacja kolejowa w Starogardzie Gdańskim obs ...

Webinarium Libet: Sezon 2020: czas start! Nowości w ofercie i wsparcie dla architektów krajobrazu
Webinarium Libet: Sezon 2020: czas start! Nowości w ofercie i wsparcie dla architektów krajobrazu

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium BPM Lighting: Let's get brighter. Światło w nowoczesnym projekcie
Webinarium BPM Lighting: Let's get brighter. Światło w nowoczesnym projekcie

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera