Projekt architektoniczny dla więźniów od LAN Architecture - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt architektoniczny dla więźniów

 

Czas czytania: ~1 min


Kompleks więzienny o obniżonym rygorze powstał w mieście Nanterre we Francji. Odpowiedzialna za projekt architektoniczny obiektu pracownia LAN Architecture postanowiła – wbrew przyzwyczajeniom – nie budować osłoniętej murem, zamkniętej, obcej z punktu widzenia miasta przestrzeni. Postanowili więzienie wpisać w miejską tkankę.

 

Kompleks więzienny od LAN Architecture
Kompleks więzienny od LAN Architecture

Projekt architektoniczny wpisany w miasto

Kompleks więzienny miał stanąć pomiędzy miejską zabudową – w otoczeniu domów jednorodzinnych oraz niewielkich zakładów przemysłowych. Mimo że zwykle więzienia są osłonięte murami, tu autorzy projektu architektonicznego postanowili opracować bryłę o miejskim charakterze – z fasadą, elewacjami, zróżnicowaną skalą i otwarciami na otoczenie. Realizację ich pomysłu z pewnością ułatwiał fakt, że więzienie  miało mieć charakter półotwarty, o obniżonym rygorze.

Kompleks więzienny od LAN Architecture
Kompleks więzienny od LAN Architecture

W swoim projekcie architektonicznym LAN Architecture zaplanowali powstanie kompleksu obiektów o zróżnicowanej wielkości, skali, charakterze. Kompleks został założony na planie, przypominającym grzebień: bazę stanowi układ dwóch głównych brył, biegnących wzdłuż narożnych ulic, uzupełniono go ponadto o dwa pawilony, dostawione do krótszego boku głównego korpusu.

 

Zobacz galerię zdjęć obiektu architektonicznego

Poznaj pomysł na zamkniętą przestrzeń

Wiezienie został „opakowanie” elewacją ze stali korten, w której za ażurowymi siatkami widać okna oraz układ budynków. Wnętrze kompleksu wypełniono budowlami o jasnej kolorystyce – są tu pawilony z celami, ale i biura, świetlice, sale widzeń, a także boisko. Zespół zaplanowano na wzór „miasteczka” z kameralnymi budynkami, pomiędzy którym powstały dostępne dla użytkowników przestrzenie. Nawet ściany, nieoddzierające wnętrze więzienia od ulicy nie rażą – jasne, jakby lekkie, nie kojarzą się z więziennymi murami.

 

Foto: Charly Broyez, lan-paris.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne

Nietypowy, biały dom od Moomo Architects
Nietypowy, biały dom od Moomo Architects

Spadzisty dach, jasna elewacja, prosta bryła – opis projektu architektonicznego pracowni Moomo nie o ...

Nowe Muzeum Piłsudskiego – beton obok dworu
Nowe Muzeum Piłsudskiego – beton obok dworu

14 sierpnia 2020 roku, jako jeden z elementów programu państwowych obchodów setnej rocznicy Bitwy Wa ...

Rusza budowa dworca Warszawa Zachodnia
Rusza budowa dworca Warszawa Zachodnia

Dworzec Warszawa Zachodnia w swoim obecnym wcieleniu już dawno nie spełnia wymogów, jakie współcześn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera