Frank Gehry projektuje dla Louisa Vuittona - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Frank Gehry dla Louisa Vuittona

 

Czas czytania: ~1 min


30 października 2019 roku w centrum Seulu został otwarty nowy salon firmowy jednej z bardziej luksusowych i rozpoznawalnych marek modowych na świecie – Louis Vuitton. W tym samym miejscu sklep tej firmy działał już wcześniej, został jednak ostatnio przebudowy na bardziej efektowny.

 

Salon firmowy Louisa Vuittona od Franka Gehrego

Projekt architektoniczny dla świata mody

Marka Louis Vuitton w wielu światowych stolicach buduje swoje salony firmowe we współpracy ze znanymi architektami. Chodzi o to, żeby dla produktów firmy stworzyć stosowną – unikalną, oryginalną, zwracającą uwagę oprawę. Dotyczy to tak samo wnętrz sklepów, jak brył architektonicznych, w których się one mieszczą.

Salon firmowy Louisa Vuittona od Franka Gehrego

Projekt architektoniczny sklepu w Seulu na zamówienie firmy Louis Vuitton opracował sam Frank Gehry (wcześniej zaprojektował sklep tej marki w Paryżu). Przy tym projekcie Gehry współpracował z Peterem Marino, który ma na koncie projekty kilkudziesięciu butików najbardziej znanych marek modowych (m.in. Chanel, Calvin Klein, Donna Karan, Giorgio Armani, Ermenegildo Zegna, Fendi, Dior).

Salon firmowy Louisa Vuittona od Franka Gehrego
Salon firmowy Louisa Vuittona od Franka Gehrego

Zobacz falującą fasadę ze szkła

Frank Gehry i Peter Marino zaprojektowali kameralny budynek sklepu i salonu pokazowego w Seulu. Gmach ma formę architektoniczną typową dla amerykańskiego architekta – rozfalowane elewacje układają się niczym rzeźba, nie przypominając tradycyjnego budynku. W przypadku sklepu Luisa Vuittona ekspresyjnie ukształtowana fasada została wykonana ze szkła.

Salon firmowy Louisa Vuittona od Franka Gehrego
Salon firmowy Louisa Vuittona od Franka Gehrego

Autorzy projektu architektonicznego podkreślają, że dynamiczna forma budynku – to ukłon ku historii i kulturze Korei. W połyskujących, szklanych, falujących taflach ma się zawierać klimat koreańskiego krajobrazu oraz sztuki. Szkło i biel falującej fasady projektanci uzupełnili dekoracją z ogromnych, wielokolorowych papierowych kwiatów. One dodatkowo zwracają uwagę na budowlę i wyznaczają wejście do jasnego, pełnego światła i lekkości wnętrza.

 

Foto: eu.louisvuitton.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Słynny Architekt, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Budynku, Realizacja Architektoniczna, Bryła Budynku

Drewniane domki Cichosza w Szydłowie
Drewniane domki Cichosza w Szydłowie

„Architektura to uzupełnienie pejzażu i zarazem jego dopełnienie, bo gdy już powstanie to ten pejzaż ...

Niezwykła rozbudowa domu
Niezwykła rozbudowa domu

Jeszcze kilka lat temu w kamienicy na wrocławskim Ostrowie Tumskim działał punkt usługowy z branży p ...

Biurowiec na wąskiej działce
Biurowiec na wąskiej działce

Nasze miasta są coraz gęściej zabudowane, a mieszkańców i użytkowników miejskiej przestrzeni wciąż p ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera