Projekt biurowca z cegły pracowni Behet Bondzio Lin Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt biurowca z cegły

 

Czas czytania: ~1 min


Pracownia Behet Bondzio Lin Architects jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny budynku administracyjnego stowarzyszenia Textilverband, zrzeszającego firmy tekstylne i włókiennicze działające północnych i zachodnich Niemiec. Obiekt został wyposażony w dwie bardzo różne fasady.

 

Biurowiec z cegły

Ceglana architektura wysokiej klasy

Projekt architektoniczny pracowni Behet Bondzio Lin Architects został zrealizowany w Münster. Inspiracja na formę tego obiektu ma dość nietypowe pochodzenie. W jednym z muzeów sztuki w Lipsku znajduje się posąg dłuta Maxa Klingera przedstawiający Beethovena. Choć sylwetka kompozytora wyrzeźbiona jest z alabastru, kolana postaci na tej rzeźbie obleczone są miękką, lejącą się tkaniną, która dopiero po przyjrzeniu się z bliska okazuje się być również wyrzeźbiona z kamienia.

Biurowiec z cegły

Ten kontrast i zaskoczenie, że można wrażenie tkaniny oddać w twardym i ciężkim materiale zainspirowało autorów projektu architektonicznego do tego, by wymurować z cegły elewacje, które będą nasuwać skojarzenia z produktem przemysłu włókienniczego. Stąd frontowa elewacja budynku w Münster w formie ceglanej ściany, wymurowanej jednak tak, aby zdawała się falować, poruszać niczym tkanina.

Biurowiec z cegły
Biurowiec z cegły

Nominacja w konkursie architektonicznym

Ta zwarta, pozbawiona okien, ceglana fasada została skontrastowana z przeciwległą elewacją budynku – prawie całkiem przeszkloną, lekką, prostą, geometryczną, dostarczającą wnętrzom wiele światła i otwierającą biura na malowniczy krajobraz. Wrażliwość na cechy materiału, ale jednocześnie stworzenie bryły w pełni funkcjonalnej, wygodnej w użytkowaniu, a jednocześnie bardzo estetycznej spowodowały, że biurowiec w Münster zdobył nominację w konkursie Brick Award. 

 

Źródło: brickaward.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Realizacje Zagraniczne, Nowoczesne Biuro

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera