Rozbudowa szkoły – widok na przyszłość biura b720 Fermín Vázquez Arqu - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rozbudowa szkoły – widok na przyszłość

 

Czas czytania: ~1 min


Przez wiele lat madryckie liceum mieściło się w połączonych ze sobą dwóch willach, zbudowanych na początku XX wieku. Wciąż za małe na potrzeby uczniów obiekty rozbudowywano za pomocą kolejnych tymczasowych pawilonów, co wyglądało źle i wcale nie ułatwiało użytkowania budynku szkoły.

 

Realizacjia szkoły Lycee Francais Maternelle

Projekt architektoniczny rozbudowy

Niedawno zdecydowano więc o tym aby gmach liceum rozbudować już na stałe – poprzez dostawienie do starej siedziby nowego obiektu architektonicznego. Projekt tej rozbudowy opracowało biuro b720 Fermín Vázquez Arquitectos, uprzednio analizując zarówno potrzeby uczniów, jak możliwości, jakie daje przeznaczony pod zabudowę teren.

Realizacjia szkoły Lycee Francais Maternelle

Szanując historyczny charakter pierwszej siedziby szkoły autorzy projektu architektonicznego rozbudowy zdecydowali się jednak nowej bryle nadać współczesny wygląd. „To budynek, który patrzy w przyszłość” - mówią o swojej architektonicznej koncepcji projektanci z biura  b720 Fermín Vázquez Arquitectos.

Realizacjia szkoły Lycee Francais Maternelle
Realizacjia szkoły Lycee Francais Maternelle

Zobacz nowoczesny obiekt szkolny

W nowej bryle architektonicznej można dostrzec echo sąsiedniego obiektu – mam podobny kształt z zaokrąglonymi narożami. Ze starym budynkiem został także połączony za pomocą tarasów, doskonałych do spędzania przerw przez uczniów, a także wspólnego holu, ulokowanego poniżej ich poziomu.

Realizacjia szkoły Lycee Francais Maternelle

Nowy obiekt architektoniczny zyskał jednak zupełnie współczesny wygląd. Ma cztery kondygnacje i elewacje obłożone pionowymi listwami, które nadają bryle ciekawy wygląd, ale przede wszystkich chronią wnętrza przed nadmiernym nasłonecznieniem. Owe pionowe listwy zostały także zróżnicowane pod względem koloru – zleceniodawcy bardzo zależało na tym, aby siedziba szkoły wyróżniała się wielobarwną elewacją.

 

Foto: b720.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Budynku

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera