Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia COBE dla Adidasa

 

Czas czytania: ~1 min


Współczesna architektura biurowa coraz rzadziej przypomina stalowo-szklane pudełka, wypełnione przestrzeniami w stylu open-space, pełnymi pochylonych nad biurkami pracowników. Dziś biura oferują wiele znacznie bardziej zróżnicowanych przestrzeni, dają możliwość swobodniejszej pracy, spotkań, odpoczynku.

 

Biurowiec dla firmy Adidas
Biurowiec dla firmy Adidas

Zobacz projekt nietypowego biurowca

Zbudowana właśnie w mieście Herzogenaurach w południowych Niemczech główna siedziba firmy Adidas – to projekt architektoniczny pracowni COBE. Jak mówią autorzy, ich celem było zgromadzenie pod jednym dachem jak najwięcej funkcji, potrzebnych firmie do działania i zorganizowanie w ich w spójny, funkcjonalny, atrakcyjny dla każdego użytkownika sposób.

Biurowiec dla firmy Adidas
Biurowiec dla firmy Adidas

I tak powstała niezwykła, ażurowa konstrukcja dachu w kształcie rombu, pod którą ukryto szereg zróżnicowanych przestrzeni. To dach nadaje charakter tej budowli: w dużej części pokryty został panelami fotowoltaicznymi, w wielu miejscach pozostał jednak ażurowy, stanowiąc rzeźbiarskie zwieńczenie otwartych przestrzeni wspólnych. Wykonany z betonu dach sprawia wrażenie solidnego, ale dzięki ażurowej konstrukcji nie przytłacza.

Biurowiec dla firmy Adidas
Biurowiec dla firmy Adidas

Pod dachem z betonu

Beton jest głównym elementem wyrazu w tym projekcie architektonicznym. Widać do we wnętrzach budynku – stanowi tło w dużych, otwartych przestrzeniach obiektu, w którym poza częścią biurową znalazły się sale konferencyjne, sale spotkań, duża kantyna, czy showroom, w którym ambasadorzy marki Adidas będą mogli zapoznawać się ze wszystkimi nowościami. 

 

Foto: cobe.dk


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt Biurowca, Nowoczesne Biuro, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Budynku, Realizacja Architektoniczna

Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller
Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller

550 ton dwutlenku węgla pozwala oszczędzić budynek, wzniesiony z drewna zamiast z betonu – mówią inż ...

Horizone Studio projektuje na Białorusi
Horizone Studio projektuje na Białorusi

Przy jednej z głównych ulic Brześcia, w bezpośrednim sąsiedztwie Brzeskiego Uniwersytetu Techniczneg ...

Centrum Promocji Drewna od MMA Pracownia Architektury
Centrum Promocji Drewna od MMA Pracownia Architektury

Centrum Promocji Drewna, realizacja architektoniczna powstała na terenie rezerwatu Jata w Nadleśnict ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera