Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Muzeum Narodowe w Helsinkach - wyniki konkursu architektonicznego

 

Czas czytania: ~1 min


Na projekt rozbudowy gmachu Muzeum Narodowego w Helsinkach rozpisany był konkurs architektoniczny. Zadaniem uczestników było zaproponowanie formy dla nowego skrzydła muzeum, które miałoby powstać na terenie ogrodu, za oddzielającym go od ulicy murem, tuż obok zbudowanej w ubiegłym roku z okazji obchodów 100-lecia niepodległości Finlandii biblioteki Oodi.

 

Projekt architektoniczny Muzeum Narodowego w Helsinkach
Projekt architektoniczny Muzeum Narodowego w Helsinkach

Wyniki konkursu architektonicznego

Na konkurs nadesłano 185 projektów architektonicznych. Spośród nich jury wybrało wizję architektoniczną pracowni JKMM Architects. Warto dodać, że rozbudowa dotyczyła gmachu, uznanego za narodowe dziedzictwo, oddanego do użytku w 1916 roku, a zbudowanego w stylu romantycznym (z silną inspiracją średniowieczem) wg projektu trzech architektów: Armasa Lindgrena, Hermana Geselliusa i Eliela Saarinena.

Projekt architektoniczny Muzeum Narodowego w Helsinkach
Projekt architektoniczny Muzeum Narodowego w Helsinkach

Laureaci konkursu architektonicznego, zespół pracowni JKMM Architects, zaproponowali budowlę częściowo ukrytą pod ziemią, na powierzchni mającą formę nakrytego białym, betonowym dyskiem pawilonu. W nowej części muzeum mają się znaleźć sale wystawowe, ale także restauracja oraz główne wejście do całego gmachu.

Projekt architektoniczny Muzeum Narodowego w Helsinkach

Zobacz niezwykły projekt rozbudowy

Autorzy projektu architektonicznego podkreślają, że w tej pracy najważniejsze było dla nich opracowanie wygodnego, intuicyjnego systemu komunikacji, dzięki któremu poruszanie się widzów po muzeum nie będzie nikomu nastręczało kłopotów. Forma architektoniczna miała się tu znaleźć na drugim miejscu.

Projekt architektoniczny Muzeum Narodowego w Helsinkach
Projekt architektoniczny Muzeum Narodowego w Helsinkach
Projekt architektoniczny Muzeum Narodowego w Helsinkach

Ta jednak również została przemyślana – ukrywając główną część nowej bryły pod ziemią architekci uszanowali ważność zabytkowego budynku obok, dostawiając do niego zaledwie lekki, choć nowoczesny w kształcie pawilon. Dzięki niewielkim rozmiarom, założeniu na planie koła, przeszkleniu jego przyziemia, a także zachowaniu osobności (zabytkowy budynek z nowym pawilonem połączono tylko pod ziemią, na powierzchni są one osobnymi bryłami) monumentalny muzealny gmach z 1916 roku zachował swoją integralność.


Foto: jkmm.fi

 


Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego, Projekt Architektoniczny

Dom asymetryczny od INOSTUDIO architekci
Dom asymetryczny od INOSTUDIO architekci

„Naszym zadaniem było zaprojektowanie nowoczesnego, energooszczędnego domu, pełnego naturalnego świa ...

Pierwszy w Polsce pokaz filmu Moriyama-San oraz dyskusja
Pierwszy w Polsce pokaz filmu Moriyama-San oraz dyskusja

6 lutego 2020 o godz.17:30 podczas Forum Designu&Architektury (IGLICA, pawilon nr 11) organizowanego ...

Modułowe miasto przyszłości
Modułowe miasto przyszłości

Zobaczcie projekt architektoniczny, stworzony przez pracownię EFFEKT Architects i laboratorium desig ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera