Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biuro i fabryka w jednej bryle budynku

 

Czas czytania: ~2 min


W czeskim Hulínie powstał niedawno budynek, będący siedzibą firmy Pilana Karbid. Zadaniem autorów projektu architektonicznego było połączenie w jednym obiekcie kilku pozornie wykluczających się funkcji. Dla klienta ważne było, aby obiekt zachował spójny charakter – mimo rozwoju firma nadal jest przedsięwzięciem rodzinnym i dbałość i bliskość relacji pomiędzy pracownikami jest tu ważna.

 

Budynek firmy Pilana Karbid od ellement architects
Budynek firmy Pilana Karbid od ellement architects

Projekt architektoniczny dla pracowników

Realizacja architektoniczna miała służyć produkcji ze wszystkimi jej technicznymi obostrzeniami i regulacjami oraz normami bezpieczeństwa (firma Pilana Karbid  zajmuje się produkcją narzędzi, głównie z metalu), ale nie tylko. W tym samym obiekcie miały się zmieścić biura, a także przestrzeń do przyjmowania klientów, kontrahentów, szkolenia pracowników.

Budynek firmy Pilana Karbid od ellement architects

Autorzy projektu architektonicznego, zespół biura ellement architects, postawili na prostotę i otwartość. Uznali, że warto, aby na tyle, na ile to możliwe, budynek nie miał wewnętrznych podziałów, aby przestrzenie w jego wnętrzu się przenikały i na siebie otwierały. Miało to nie tylko ułatwić komunikację pomiędzy pracownikami, ale i stworzyć bardziej przyjazne warunki do pracy.

Budynek firmy Pilana Karbid od ellement architects
Budynek firmy Pilana Karbid od ellement architects

W prostej bryle tej przemysłowo-biurowej realizacji architektonicznej daje się dostrzec strefy funkcjonalne: frontowa część budynku została otwarta na zewnątrz za pomocą przeszklonego parteru, a także zaznaczona silniej wysuniętą przed lico ściany i obłożoną blachą falistą kondygnacją. Tylna część budynku, urozmaicona poziomym pasem okien, została zajęta przez część produkcyjną.

 

Zobacz galerię zdjęć budynku

Poznaj bryłę z betonu i szkła

Wnętrze gmachu, zaplanowane w postaci otwartych antresoli zostało wykończone w surowy sposób, oddający klimat obiektu przemysłowego. Tworzą go ogromne tafle szkła (dzięki którym pomieszczenia otwierają się na siebie, ale za sprawą których także wnętrze jest jasne), beton stanowiący konstrukcję obiektu oraz stal i drewno jako materiały wykończeniowe. Rozwiązaniem przyjaznym środowisku, ale będący też atrakcją dla użytkowników jest dostępny dla pracowników zielony dach.

 

Foto: Jakub Skokan i Martin Tůma / BoysPlayNice

Źródło: ellement.cz


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Realizacje Zagraniczne, Realizacja Budynku, Realizacja Architektoniczna

Brick Award 2024 - wyniki konkursu architektonicznego
Brick Award 2024 - wyniki konkursu architektonicznego

Przyznawana co dwa lata międzynarodowa nagroda Brick Award zainicjowana została w 2004 roku przez fi ...

Sarnie Osiedle w Bielsku-Białej. Projekt spod kreski Przemo Łukasika.
Sarnie Osiedle w Bielsku-Białej. Projekt spod kreski Przemo Łukasika.

Sarnie Osiedle to projekt, który został opracowany przez uznaną pracownię architektoniczną Medusa Gr ...

Konferencja Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze. III edycja.
Konferencja Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze. III edycja.

Intensywny rozwój miast wywiera coraz silniejszy wpływ na środowisko niezurbanizowane. Jednocześnie ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera