Play Stack Shenyang – gęste i różnorodne centrum handlowe - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Play Stack Shenyang – gęste i różnorodne centrum handlowe

 

Czas czytania: ~1 min


Shenyang – to dość typowe dla współczesnych Chin miasto z bardzo gęstą zabudową, składającą się w znakomitej większości z drapaczy chmur. O ile pomiędzy domami na szczęście zostawiane jest miejsce na przestrzenie publiczne, w gęsto zaludnionych dzielnicach brakuje lokalnych obiektów o funkcjach handlowych i rekreacyjnych, w których można także się spotkać czy odpocząć pod dachem.

 

Wielofunkcyjne centrum handlowe

Projekt nietypowego centrum handlowego


Takie właśnie myślenie stało u podstaw projektu architektonicznego pracowni CLOU architects, która w jednej z mieszkalnych dzielnic miasta Shenyang stworzyła wielofunkcyjny obiekt o nazwie „Play Stack”. Choć to duża budowla – pomyślana jest tak, aby służyć mieszkańcom okolicy. Musimy pamiętać, że owych mieszkańców w dziesiątkach wysokościowców mieszka naprawdę sporo.

 

Play Stack Shenyang – to centrum handlowe z rozbudowaną częścią wypoczynkową, gastronomiczną i rekreacyjną. Jest więc to miejsce zarówno zakupów, jak i spędzania wolnego czasu oraz spotkań. To połączenie kilku funkcji wpłynęło na kompozycję architektoniczną. Autorzy podkreślają, ze chcieli opracować miejsce, które już samą swoją formą będzie kojarzyło się z przyjemnością i rozrywką.

centrum handlowe z różnorodnymi funkcjami

Poznaj przyjazne centrum handlowe

 

Projekt architektoniczny Play Stack Shenyang zakładał, że obiekt – w odróżnieniu od wieżowców wokół – będzie miał układ horyzontalny. Kubaturę złożono z wielu mniejszych części tak, aby wykreować obiekt o dynamicznej sylwetce. Dzięki niej do budynku prowadzić może wiele wejść, a przede wszystkim można go było wyposażyć w niezliczoną ilość tarasów, podestów, szerokich schodów, które służą jako miejsca do siedzenia i odpoczynku.

przyjazne centrum handlowe

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ceglana szachownica, czyli kreatywne wykorzystanie elewacji w Ekwadorze
Ceglana szachownica, czyli kreatywne wykorzystanie elewacji w Ekwadorze

W niewielkim ekwadorskim mieście Babahoyo leżącym w prowincji Los Ríos powstał interesujący projekt ...

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad
Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad

Strefa aktywności została zaprojektowana na terenie powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garni ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera