Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bryła biurowa na planie koła

 

Czas czytania: ~1 min


Polska Spółka Gazownictwa w Gdańsku doczekała się nowej siedziby. Została ona zlokalizowana przy ulicy Wałowej, a za projekt architektoniczny tej oryginalnej bryły odpowiadała pracownia Interurban. Jak często w polskich miastach nowy obiekt należało wpisać w stylistycznie i funkcjonalnie zróżnicowane otoczenie.

 

Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa, Interurban
Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa, Interurban

Elegancki budynek biurowy

Podstawowym założeniem dla projektowanego terenu jest próba stworzenia jednolitego i czytelnego znaku przestrzennego nowej siedziby Polskiej Spółki Gazownictwa” - mówią o swoim projekcie architektonicznym członkowie zespołu pracowni Interurban. Biuro to już nie raz udowodniło, że potrafi wpisywać nowe bryły w specyficzny kontekst. Niezależnie od tego, czy projektuje domy jednorodzinne czy obiekty biurowe.

Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa, Interurban
Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa, Interurban
Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa, Interurban
Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa, Interurban

Zobacz nietypowy pomysł architektoniczny

Stąd pomysł na założenie bryły na planie koła z wewnętrznym dziedzińcem – atrium. Taki układ budowli zapewnia przewietrzanie jej wnętrz oraz dostęp światła, wycięcia w bryle stanowią zarazem osie widokowe, otwierające obiekt na ulicę Wałową. „Elewacja poprzecinana lamelami przeciwsłonecznymi zapewnia intymność przy równoczesnym komforcie użytkowania” - dodają architekci. Le ten projekt architektoniczny nie sprowadza się tylko do estetyki – należy pamiętać, że okrągły kształt budynku zachowuje najmniejszy stosunek elewacji zewnętrznej do powierzchni użytkowej oraz poprawia bilans energetyczny.

Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa, Interurban
Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa, Interurban
Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa, Interurban

Siedziba Polskiej Spółki Gazownictwa - metryczka projektu architektonicznego

Lokalizacja: Gdańsk ul. Wałowa

Inwestor: Polska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o.

Projektanci: Interurban - Weronika Juszczyk, Łukasz Piankowski
Współpraca: Andrzej Gołębiewski (Hago Architekci), Marek Kruk, Marzena Wytrykusz (Dynamo Produce)

Powierzchnia: 3687 m2

Projekt: 2012 (I nagroda w konkursie architektonicznym SARP)
Realizacja: 2019

Zdjęcia: Tom Kurek The Photographer

Źródło: interurban.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Bryła Budynku, Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku

Planetarium Śląskie powiększone
Planetarium Śląskie powiększone

Budynek Planetarium Śląskiego, znajdującego się na terenie Parku Śląskiego został zbudowany w latach ...

Wybierz najlepszą realizację architektoniczną minionego roku. Zagłosuj w Plebiscycie Polska Architektura XXL 2022.
Wybierz najlepszą realizację architektoniczną minionego roku. Zagłosuj w Plebiscycie Polska Architektura XXL 2022.

Zapraszamy do głosowania w Plebiscycie Polska Architektura XXL, którego celem jest wyróżnienie najba ...

G19 - nowa jakość zabudowy wielorodzinnej w Warszawie
G19 - nowa jakość zabudowy wielorodzinnej w Warszawie

Na narożnej działce w miejscu dawnej Fabryki Mydła i Świec „Adamczewski i S‑ka” działającej od lat 2 ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera