Projekt architektoniczny dla samochodów pracowni JAJA Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt architektoniczny dla samochodów

 

Czas czytania: ~2 min


Ejler Bille’s Parking House – to nowa realizacja architektoniczna, powstała na terenie rozbudowującej się na obrzeżach Kopenhagi dzielnicy mieszkaniowej Ørestad. Za jej projekt odpowiedzialna była duńska pracownia JAJA Architects.

 

Ejler Bille’s Parking House od JAJA Architects

Projekt wpisany w miasto

Wielopoziomowe parkingi są w miastach potrzebne, zwykle jednak nie odznaczają się ciekawą architekturą – stanowią posępne bryły, funkcjonalne, ale mało estetyczne. JAJA Architects postanowili udowodnić, że nie musi tak być. Jak sami mówią, zdecydowali się poszukać takiej formy architektonicznej, która dobrze spełni swoją funkcję, ale będzie też wartościowa z punktu widzenia przestrzeni miejskiej.

Ejler Bille’s Parking House od JAJA Architects

Ejler Bille’s Parking House, który został oddany do użytku zimą 2018 roku, liczy sobie 17 000m2 i ma osiem kondygnacji, na których znalazło się miejsce dla ponad 600 aut. Ten spory obiekt stanął tuż nad kanałem, na wsypie Amager. Architekci nadali mu niebanalny wygląd, który wzbogaca i uatrakcyjnia miejską przestrzeń, jest doceniany także przez osoby, które z parkingu nie korzystają.

Ejler Bille’s Parking House obiekt z cegły od JAJA Architects

Parking projektu JAJA Architects ma elewacje wykonane z dwóch różnych materiałów. Dolne kondygnacje budowli wymurowano z cegły, przy czym podzielono je na mniejsze pola, z których każde wykonano w innym wątku, dzięki temu te części elewacji nabrały rzeźbiarskiego charakteru z fragmentami ażurowymi, trójwymiarowymi, z częściami w których cegła układa się nawet w dekoracyjne wzory.

Ejler Bille’s Parking House obiekt z cegły od JAJA Architects

Zobacz budynek z cegły i stali

Wyższe kondygnacje tej realizacji architektonicznej otrzymały elewacje z ażurowej rdzawej siatki stalowej. Kolorystycznie korespondują one z ceglanym murem niższych pięter, ale są od niego lżejsze, mają też zupełnie inną fakturę. I one podzielono na mniejsze pola, różnicując pomiędzy sobą, a co za tym idzie osiągając ciekawy efekt wizualny.

 

Tak zaprojektowany parking wielopoziomowy spełnia wszystkie związane z tego typu obiektami przepisy i wymogi, a jednocześnie jest ciekawą bryłą, która urozmaica miejską zabudowę nie szpecąc jej krajobrazu.


Źródło: ja-ja.dk


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne

Nietypowy, biały dom od Moomo Architects
Nietypowy, biały dom od Moomo Architects

Spadzisty dach, jasna elewacja, prosta bryła – opis projektu architektonicznego pracowni Moomo nie o ...

Nowe Muzeum Piłsudskiego – beton obok dworu
Nowe Muzeum Piłsudskiego – beton obok dworu

14 sierpnia 2020 roku, jako jeden z elementów programu państwowych obchodów setnej rocznicy Bitwy Wa ...

Rusza budowa dworca Warszawa Zachodnia
Rusza budowa dworca Warszawa Zachodnia

Dworzec Warszawa Zachodnia w swoim obecnym wcieleniu już dawno nie spełnia wymogów, jakie współcześn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera