Utopia - bryła wpisana w kontekst od KAAN Architecten - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Utopia - bryła wpisana w kontekst

 

Czas czytania: ~1 min


KAAN Architecten w 2015 roku wygrali konkurs architektoniczny na projekt placówki kulturalnej, mieszczącej bibliotekę i szkołę muzyczną. Obiekt powstał w wyniku połączenia ze sobą pochodzącego z XIX wieku budynku dawnej szkoły z zupełnie nową bryłą architektoniczną.

 

Gmach biblioteki i szkoły muzycznej Utopia
Gmach biblioteki i szkoły muzycznej Utopia

Projekt kulturalny

Gmach biblioteki i szkoły muzycznej otrzymał nazwę „Utopia”, od tytułu książki, słynnej satyry politycznej Tomasza Morusa, której pierwsze wydanie z 1516 roku było możliwe dzięki mieszkańcowi miasta Aalst, Dirkowi Martensowi. Słowo utopia w odniesieniu do realizacji architektonicznej KAAN Architecten zdaje się dobrze pasować – bo wydawać by się mogło, że to wręcz utopijna wizja, by w historyczny kontekst wpisywać nowoczesną bryłę.

Gmach biblioteki i szkoły muzycznej Utopia
Gmach biblioteki i szkoły muzycznej Utopia

Licząca 8 000m2 powierzchni ceglana, prosta bryła została zintegrowana z historycznym budynkiem o dość zdobnej formie (także zbudowany z cegły posiada kamienne detale i znacznie bardziej urozmaiconą bryłę). Aby dokonać tego „połączenia” wyburzono bryły, od lat towarzyszące XIX-wiecznej dawnej szkole. Zabytkową budowlę odnowiono i powiększono o nowe trzykondygnacyjne skrzydło w minimalistycznym stylu.

 

Galeria zdjęć projektu budynku

Zobacz nietypową bryłę

Projekt architektoniczny gmachu biblioteki szkoły muzycznej powstał w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego. Obiekt uzupełnił gęstą, historyczną zabudowę belgijskiego miasta nie tylko o nową bryłę architektoniczną i nową jakość estetyczną, ale i o publiczny gmach otoczony przyjazną przestrzenią publiczną.


Foto: kaanarchitecten.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Realizacje Zagraniczne, Bryła Budynku

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera