Oasis Terraces - wielofunkcyjny budynek wg World Architecture Festival - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wielofunkcyjny budynek wg World Architecture Festival

 

Czas czytania: ~1 min


Podczas World Architecture Festival -w 2015 jako wizje przyszłościowa, w 2019 roku jako realizacja architektoniczna w kategorii obiektów wielofunkcyjnych zwyciężyła ta sama budowla: Oasis Terraces, projekt architektoniczny pracowni Serie Architects i Multiply Architects. Obiekt znajduje się w Singapurze.

 

Oasis Terraces nietypowa bryła architektoniczna
Oasis Terraces nietypowa bryła architektoniczna

Nagroda w konkursie architektonicznym

Jurorzy ostatniej edycji World Architecture Festival zdecydowali się w kategorii obiektów wielofunkcyjnych nagrodzić Oasis Terraces za „przemienienie pustej przestrzeni między wieżowcami i „perłę w koronie”, miejsce ważne, potrzebne, atrakcyjne i dostępne”. Projekt architektoniczny doceniono za elastyczne potraktowanie funkcji, którą można modyfikować, za bazowanie na ruchu pieszym, za spójną kompozycję przestrzenną.

Oasis Terraces nietypowa bryła architektoniczna
Oasis Terraces nietypowa bryła architektoniczna

Serie Architects i Multiply Architects swoim projektem wygrali konkurs architektoniczny, w wyniku którego na gęsto zabudowanym wieżowcami osiedlu miała powstać przychodnia i centrum sąsiedzkie. Dzięki pomysłowi Serie Architects i Multiply Architects udało się zrealizować o wiele więcej – wielofunkcyjną przestrzeń publiczną, w której poszczególne funkcje przenikają się ze sobą. I uzupełniają.

Oasis Terraces nietypowa bryła architektoniczna
Oasis Terraces nietypowa bryła architektoniczna

Zobacz nietypową bryłę architektoniczną

Oasis Terraces – to nietypowa bryła architektoniczna o nieregularnym kształcie budynku, który zielonymi tarasami „owija się” wokół otwartego dziedzińca. Place, skwery, tarasy są tu trwale zintegrowane z bryłami, mieszczącymi różne funkcje – od komercyjnych, przez kulturalne, po społeczne. Kawiarnie, sklepy, siłownie, miejsca spotkań dla sąsiadów czy rodzin, centrum edukacyjne, sala gimnastyczna, przychodnia, wszystkie funkcje współistnieją ze sobą w jednej przestrzeni.

 

W tym obiekcie sama bryła architektoniczna czy rozwiązania formalne i techniczne schodzą na dalszy plan – budynek jest prosty, lakoniczny, pozbawiony detalu. Ważna w tym projekcie jest spójność przestrzeni, jej połączenie z terenami zielonymi i otwartymi.

 

Foto: m-ply.com.sg, serie.co.uk, worldarchitecturefestival.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne, Bryła Budynku, Realizacja Budynku

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera