Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


RE: BIAS House – projekt domu w górach

 

Czas czytania: ~2 min


Projekt architektoniczny domu, nazwanego RE: BIAS House powstał dla wymagającej klientki – artystki. Zleceniodawczyni chciała, by jej dom był niebanalny, oryginalny, odzwierciedlający poniekąd jej artystyczną osobowość. Z drugiej strony obiekt musiał uwzględniać nie tylko warunki krajobrazu, ale możliwości podwykonawców, którzy ów dom będą budować.

 

Projket domu jednorodzinnego RE: BIAS House od Reform Architekt
Projket domu jednorodzinnego RE: BIAS House od Reform Architekt

Projekt domu w górach

Założyciel i szef pracowni Reform Architekt, Marcin Tomaszewski ma już na koncie projekty architektoniczne domów jednorodzinnych, budowanych na nietypowych działkach i cechujących się oryginalnymi kształtami. W pomyśle na RE: BIAS House autor także musiał uwzględnić kilka nieoczywistych elementów.

Projket domu jednorodzinnego RE: BIAS House od Reform Architekt
Projket domu jednorodzinnego RE: BIAS House od Reform Architekt

RE: BIAS House ma stanąć na działce układającej się w kształcie klina, na której różnica wysokości pomiędzy dwoma krańcami sięga 10 metrów. Architekt bryłę zlokalizował w górnej części działki, która jest bardziej płaska. Wszystko po to, by podjazd do domu zlokalizować na prostym terenie, unikając kłopotów z dojazdem na posesję.

Projket domu jednorodzinnego RE: BIAS House od Reform Architekt
Projket domu jednorodzinnego RE: BIAS House od Reform Architekt

Wygląd całej bryły wymusił skośny kształt działki” - podkreśla autor projektu architektonicznego. Dom otrzymał nietypowy, nieregularny kształt, w którym dominującym elementem jest dwuspadowy dach. Co ciekawe, ów dach widziany z różnych kątów wygląda całkiem inaczej, nie zawsze widoczne są jego obie połacie. Kolejnym niebanalnym pomysłem w tej bryle było ukośne usytuowanie wszystkich okien. Dzięki temu z wnętrza domu roztacza się widok na góry, a jego użytkownicy mają zapewnione poczucie prywatności. 

Projket domu jednorodzinnego RE: BIAS House od Reform Architekt
Projket domu jednorodzinnego RE: BIAS House od Reform Architekt

Bryła domu jak rzeźba

Dom jednorodzinny projektu pracowni Reform Architekt powstał naprzeciwko góry Żar, miejsca szczególne lubianego przez paralotniarzy. Kształt używanej przez nich lotni był ważną inspiracją w kształtowaniu bryły domu. Im także budynek zawdzięcza swój jednolity kolor. „Dach o konstrukcji drewnianej zdobić będzie szara membrana, użyta również na elewacji w celu zachowania tej samej kolorystyki oraz jednolitego materiału” - opowiada architekt. W ten oto sposób dom, zbudowany dla artystki, zyskał formę rzeźbiarską, mogącą przypominać osobliwe dzieło sztuki.

 

Zobacz galerię zdjęć realizacji domu

RE: BIAS House - metryczka projektu architektonicznego

Lokalizacja: Beskidy Małe
Inwestor: prywatny
Projektanci: Reform Architekt - architekt Marcin Tomaszewski

Powierzchnia domu: 300 m2
Powierzchnia działki: 2500 m2

Realizacja: 2021

Źródło: reformarchitekt.pl


Podepnij swój artykuł

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Projekt Domu, Projekt Architektoniczny, Nowoczeny Dom, Hot

Kameralny budynek biurowy
Kameralny budynek biurowy

Budynek usługowo-biurowy projektu pracowni ArchiSTYL stanął przy ulicy Jana Brzechwy w miejscowości ...

Osiedle z solarnymi żaglami
Osiedle z solarnymi żaglami

Osiedle Domów z Żaglami Solarnymi znajduje się w północnej części Krakowa, przy granicy z Zielonkami ...

Lewitujące domy w sercu sosnowego lasu
Lewitujące domy w sercu sosnowego lasu

Na obrzeżach Warszawy, w malowniczym zakątku otoczonym przez sosnowy las, powstała rezydencja projek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera