UNStudio przebudowuje biurowiec w Seulu - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


UNStudio przebudowuje biurowiec

 

Czas czytania: ~1 min


UNStudio już kilka lat temu opracowało projekt architektoniczny przebudowy siedziby głównej firmy Hanwha w Seulu. Teraz prace dobiegły końca i można zobaczyć efekt prac, których celem była poprawa wyglądu bryły, ale przede wszystkim uczynienie jej bardziej przyjaznej użytkownikom i środowisku.

 

Ekologiczny biurowiec od UNStudio
Ekologiczny biurowiec od UNStudio

Zobacz projekt przebudowy wieżowca

Zakres prac UNStudio w tej realizacji architektonicznej dotyczył zmianę elewacji wieżowca, zupełnie nową aranżację lobby i wszystkich przestrzeni wspólnych w budynku, przebudowę audytorium czy nowy projekt otoczenia biurowca. Jak mówią sami architekci, na ich projekt miało wpływ sąsiedztwo budowli, ale też środowisko i natura.

Ekologiczny biurowiec od UNStudio

Najbardziej wyrazistą zmianą, jaka zaszła w tej bryle – to zmiana elewacji wieżowca. Z daleka mają one ciekawy formę kompozycji szerokich, jasnych ram, ujmujących okna. Ramy te są wysunięte poza lico elewacji, są trójwymiarowe, a więc czynią elewację znacznie bardziej dynamiczną.

Ekologiczny biurowiec od UNStudio

Jednak kształt i szerokość okiennych ram w tym biurowcu nie jest dziełem przypadku. Przy bliższym przyjrzeniu się można dostrzec, okienne ramy są zarazem podporami pod panele fotowoltaiczne. W ten sposób urządzenia do pozyskiwania energii architekci całkowicie zintegrowali z budynkiem, wpisali w jego bryłę na tyle skutecznie, że na pierwszy rzut oka ogniw słonecznych można nie zauważyć.

Ekologiczny biurowiec od UNStudio

Bryła przyjazna

O ile zewnętrzna powłoka tej bryły architektonicznej została pomyślana tak, aby „przy okazji” służyć pozyskiwaniu ekologicznej energii, o tyle wnętrza wieżowca zaplanowano w sposób maksymalnie przyjazny użytkownikom. Są nie tylko pełne światła dziennego i jasnych materiałów, ale i pełne zróżnicowanych pod względem wielkości przestrzeni otwartych, mogących służyć najróżniejszego rodzaju formalnym i mniej oficjalnym spotkaniom.

 

Foto: Rohspace via UNStudio

Źródło: unstudio.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Realizacja Budynku, Ekologia

WXCA projektuje Apartamenty XYZ
WXCA projektuje Apartamenty XYZ

Na projekt architektoniczny butikowego hotelu w Szczyrku jego inwestor rozpisał w 2019 roku konkurs ...

Dom dla wielu pokoleń od Major Architekci
Dom dla wielu pokoleń od Major Architekci

W trwającym właśnie konkursie Modernizacja Roku biorą udział obiekty o bardzo zróżnicowanym charakte ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera