Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom jednorodzinny na zboczu

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego w Vermont pracownia Birdseye stworzyła we współpracy z architektami krajobrazu z biura Wagner Hodgson Landscape Architecture oraz z firmą zajmującą się projektowaniem środowiskowym, Atelier Ten. Choć projekt wydaje się niepozorny, autorom zależało na tym, aby naprawdę dobrze zintegrować go z krajobrazem.

 

Bank Barn dom jednorodzinny od Birdseye
Bank Barn dom jednorodzinny od Birdseye

Drewniana bryła domu

Dom, nazwany Bank Barn, stanął na łące na pochyłym zboczu wzgórza w Green Mountains w Vermont, na otoczonej lasem działce o powierzchni 11 hektarów. Dom ma trzy kondygnacje, wyposażono go także w atrakcje w postaci rozległego tarasu z basenem. Mimo to bryła wydaje się prosta, skromna i niewielka.

Bank Barn dom jednorodzinny od Birdseye
Bank Barn dom jednorodzinny od Birdseye

Domowi nadano bardzo tradycyjny kształt wprost nawiązujący do formy typowej dla wiejskich zabudowań gospodarczych. Smukłą bryłą została założona na planie prostokąta i nakryta dwuspadowym dachem. Elewacje domu wykonano z desek, ten sam materiał pojawia się na długim tarasie, wyglądającym jak naturalne przedłożenie domu na zewnątrz. Kontakt z otoczeniem mieszkańcom zapewniają duże przeszklenia w bryle domu.

Bank Barn dom jednorodzinny od Birdseye
Bank Barn dom jednorodzinny od Birdseye

Projekt wpisany w krajobraz

Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego miał w jak najmniejszym stopniu ingerować w naturalny krajobraz – to dlatego bryłę dopasowano do pochyłości terenu, wykorzystując ją do ukrycia w zboczu przestrzeni garażowej. Prawie minimalistyczna, surowa, drewniana bryła domu harmonizuje z tak samo prosty sposób zaaranżowanym ogrodem.

 

Foto: Jim Westphalen

Źródło: birdseyevt.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom Jednorodzinny, Bryła Domu, Realizacja Domu, Realizacje Zagraniczne, Architektura Zagraniczna

Amfiteatr im. I.J. Paderewskiego w Koszalinie - przebudowa z szacunkiem
Amfiteatr im. I.J. Paderewskiego w Koszalinie - przebudowa z szacunkiem

Amfiteatr im. Ignacego Jana Paderewskiego w Koszalinie został wybudowany w 1973 roku według projektu ...

Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem
Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem

Czarna Perła w Lanckoronie to dom jednorodzinny, który skalą, formą i detalem nawiązuje do tradycyjn ...

Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami
Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami

Żółty krokodyl – to właśnie widzą w tej bryle dzieci. Dorośli dostrzegają w pilastym dachu echo fabr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera