Projekt rozbudowy zabytku pracowni Public Atelier i FUUZE - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kolorowa przebudowa budynku

 

Czas czytania: ~1 min


Historyczny budynek plebanii w czeskiej miejscowości Vřesovice przeszedł pod zarządzanie władz lokalnych już blisko dekadę temu. Od 2013 roku w budynku ma swoją siedzibę szkoła podstawowa, niedługo później do budynku wprowadziło się także przedszkole, powstała w nim kuchni i stołówka.

 

Rozbudowa zabytku wg Public Atelier i FUUZE
Rozbudowa zabytku wg Public Atelier i FUUZE

Projekt rozbudowy zabytku

W 2019 roku zrealizowany został na terenie szkoły kolejny projekt architektoniczny – do bryły dostawiono nową część, w której pomieściły się dwie dodatkowe sale lekcyjne oraz dwie warsztatowe. Na remont czeka jeszcze dawna sala sportowa, która także wkrótce ma się zamienić w nowoczesną salę gimnastyczną.

Rozbudowa zabytku wg Public Atelier i FUUZE
Rozbudowa zabytku wg Public Atelier i FUUZE

Jiří Markevič z pracowni Public Atelier i Jaroslav Sedlák z biura FUUZE byli odpowiedzialni za projekt architektoniczny rozbudowy historycznej bryły o cztery nowe sale, powiększające powierzchnię użytkową działającej tu szkoły. Ich pomysł na te nowe bryły okazał się bardzo oryginalny.

Rozbudowa zabytku wg Public Atelier i FUUZE
Rozbudowa zabytku wg Public Atelier i FUUZE

Autorzy projektu architektonicznego postawili na nowoczesność oraz formy stosowne dla obiektów dla młodszych użytkowników,  więc dość proste, ale kolorowe. Na terenie dziedzińca barokowego gmachu ustawili podniesione na słupach pawilony o lekkiej konstrukcji i elewacjach w żywych kolorach. Za pomocą przeszklonych łączników nowe sale zostały połączone z istniejącym budynkiem szkoły.

 

Zobacz galerię zdjęć historycznego budynku

Zobacz nową bryłę architektoniczną

Bryły, opracowane przez autorów projektu architektonicznego, mimo że nowoczesne i kolorowe, nie konkurują z barokową sylwetką dawnej plebanii. Patrząc na tę realizację łatwo dostrzec, jak doskonale te proste, lekkie, pokryte blachą miedzianą pawilony wpasowały się w przestrzeń zabytkowego dziedzińca nie naruszając jego historycznego charakteru, a wnosząc tam świeżą, pogodną, nową jakość, która na pewno podoba się młodym użytkownikom.


Zdjęcia: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com
Źródło: publicatelier.cz, fuuze.cz

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Przebudowa Zabytku

Projekt domu z nadwieszeniem
Projekt domu z nadwieszeniem

Na niełatwej do zabudowy długiej i wąskiej działce o wymiarach 14 x 116 m zespół w składzie: Tomasz ...

Webinarium Stiebel Eltron: Przepływowe ogrzewacze wody
Webinarium Stiebel Eltron: Przepływowe ogrzewacze wody

28 września 2020 o godz. 11:00 odbędzie się siódme już webinarium firmy Stiebel Eltron, które tym ra ...

Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?
Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?

Architektura bez barier to temat kolejnego webinarium architektonicznego firmy Schüco, które odbędzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera