Luksusowy projekt mieszkaniowy od Openideas Architecture - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hive – dom reagujący na słońce

 

Czas czytania: ~1 min


Dom jednorodzinny projektu pracowni Openideas Architecture powstał niedaleko miasta Surat w Indiach. Powstał dla klienta działającego w branży kamieni szlachetnych – zajmującego się obróbką diamentów. To bardzo luksusowa realizacja architektoniczna o powierzchni użytkowej 600 m2.

 

Niezwykły dom od Openideas Architecture
Niezwykły dom od Openideas Architecture
Niezwykły dom od Openideas Architecture

Luksusowy projekt mieszkaniowy

Pierwsze, co Openideas Architecture uczynili, przystępując do tworzenia tego projektu architektonicznego, było dokładne przeanalizowanie warunków nasłonecznienia działki – w tropikalnym klimacie światło słoneczne bywa kłopotem, przed którym należy się chronić. Pragnienie zapewnienia mieszkańcom ochrony przed słońcem było jednym z ważnych elementów tego projektu architektonicznego.

Niezwykły dom od Openideas Architecture
Niezwykły dom od Openideas Architecture

Jak wspominają autorzy projektu architektonicznego, ich klient miał także bardzo precyzyjne oczekiwania wobec przyszłej swojej siedziby. Wspólnie udało się architektom i zleceniodawcy wypracować bryłę, która jest zarówno atrakcyjna jak funkcjonalna, koresponduje z otoczeniem i zapewnia chłód i prywatność.

Niezwykły dom od Openideas Architecture
Niezwykły dom od Openideas Architecture

Zobacz niezwykły dom

Dom założono na planie zbliżonym d litery „V” i rozbito na szereg mniejszych części, które nieznacznie poprzesuwano względem siebie. W ten sposób same części bryły dają cień, dom nie wydaje się też tak duży, a więc lepiej dopasowuje się do otoczenia. Każdy z „klocków”, z których złożono dom ma liczne okna, dzięki którym otwiera się na zielony ogród.

Niezwykły dom od Openideas Architecture
Niezwykły dom od Openideas Architecture

Jednak najważniejszym elementem tej bryły architektonicznej jest jej elewacja, wykonana z metalowych paneli, w których wycięto ażurowe wzory. Wzory te nie są tylko dekoracyjne – to działające niczym przysłona w aparacie otwory, które otwierają się lub zamykają, w zależności od natężenia padającego na nie słońca. Rdzawy metal tej okładziny w bryle domu został uzupełniony elementami z drewna i kamienia.

 

Źródło zdjęć: openideas.co.in


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Bryła Domu, Realizacja Domu

Nowoczesny dom dostępny
Nowoczesny dom dostępny

RE: Joshua Tree House – to projekt architektoniczny pracowni REFORM Architekt Marcina Tomaszewskiego ...

Architektura z kontenerów
Architektura z kontenerów

Scandinavia Marine – taką nazwę nosi hotel, działający od kilku tygodni w miejscowości Zator w wojew ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera