Budynek o kilku funkcjach od pracowni BIG - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Skręcony budynek pracowni BIG

 

Czas czytania: ~1 min


Budynek-muzeum-most-rzeźba – pracownia BIG uważa, że wszystkie te cztery słowa razem określają najlepiej ich realizację architektoniczną, która właśnie zarówno głosami jury, jak i czytelników oraz internautów zdobyła nagrodę w konkursie Architizer A+Award 2020 w kategorii „Kultura: galerie i przestrzenie ekspozycyjne”.

 

The Twist Kistefos Gallery
The Twist Kistefos Gallery

Bryła budynku o kilku funkcjach

To niezwykły projekt architektoniczny. BIG rzeczywiście połączył ze sobą funkcje komunikacyjne z muzealnymi, tworząc jednocześnie niebanalną i doskonale pasującą do otoczenia bryłę. Nagrodzony właśnie w konkursie Architizer A+Award 2020 obiekt znajduje się w norweskiej miejscowości Jevnaker.

The Twist Kistefos Gallery
The Twist Kistefos Gallery

To tutaj od lat istnieje Park Rzeźby – plenerowe muzeum, w którym na dość dużym terenie, w krajobrazie, rozstawione są rzeźbiarskie dzieła sztuki. Na trasie, którą zwiedzający wędrują po tym muzeum pod gołym niebem BIG niedawno zaprojektował most, ułatwiający zwiedzanie. Jednak ze względu na charakter tego miejsca, architekci postanowili nie ograniczać się tylko do stworzenia tradycyjnej kładki.

The Twist Kistefos Gallery

Zobacz skręcony budynek

W ten sposób most stał się bryłą architektoniczną, w której poza przejściem nad rzeką znalazła się także Galeria Kistefos. Fakt, że dwa brzegi rzeki, które połączył most, znajdują się na różnych wysokościach zainspirował architektów do „skręcenia” budynku w połowie. Dzięki temu łatwiej udało się go posadowić na obu brzegach, nadając zarazem ciekawą, oryginalną formę.

The Twist Kistefos Gallery

Budynek-most-rzeźba, projekt architektoniczny pracowni BIG został wykonany z aluminium – szare, metalowe elewacje wyróżniają obiekt na tle leśnego otoczenia, ale dzięki jego kameralnej skali nie wydaje się on nad pejzażem dominować. Za sprawą dość prostego pomysłu architektom z pracowni BIG udało się stworzyć bryłę, która sama stała się niejako eksponatem w plenerowym muzeum rzeźby.

 

Zdjęcia: Laurian Ghinitoiu

Źródło: awards.architizer.com, big.dk


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Bryła Budynku, Projekt Budynku, Realizacja Budynku, Architektura Zagraniczna

Webinarium Stefania: Dyle szklane LINIT - parametry techniczne szklenia - nowe rozwiązania termiczne
Webinarium Stefania: Dyle szklane LINIT - parametry techniczne szklenia - nowe rozwiązania termiczne

Dyle szklane LINIT to temat webinarium architektonicznego firmy Stefania, które odbędzie się 21 paźd ...

Varso Place - najwyższy budynek w Unii Europejskiej
Varso Place - najwyższy budynek w Unii Europejskiej

Budynek Varso Place składa się z trzech części. Dwie niższe, 90- i 81-metrowe są już gotowe. Nad nim ...

Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego
Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego

Przedmiotem ogłoszonego przez Gminę Wrocław konkursu architektonicznego było stworzenie koncepcji ar ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera