Theater Le Diamant z nagrodą Architizer A+Award 2020 - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt teatru w sąsiedztwie zabytku

 

Czas czytania: ~1 min


Siedziba Theater Le Diamant zbudowana w Quebec City wg projektu pracowni Coarchitecture, Atelier In Situ i Jacques Plante architecte została uznana przez jury konkursu Architizer A+Award 2020 za najlepszą bryłę teatralną.

 

Siedziba teatru Theater Le Diamant

Nowoczesna bryła architektoniczna

Tworząc swój projekt architektoniczny zespoły biur  Coarchitecture, Atelier In Situ i Jacques Plante architecte nie miały łatwego zadania. Miały bowiem wznieść nową bryłę w sąsiedztwie cennych zabytków, w kontekście historycznej zabudowy. Co więcej, nowe skrzydło teatru należało zintegrować z istniejącą, zabytkową fasadą.

Siedziba teatru Theater Le Diamant

Autorzy projektu architektonicznego nową bryłę dopasowali do kształtu działki, bo układu fundamentów wcześniejszej zabudowy, dzięki czemu zachowali układ pierzei ulicy. Jednak nowe skrzydło nie naśladuje istniejącej tu wcześniej architektury, odróżnia się od niej zarówno formą, jak układem przestrzennym.

Siedziba teatru Theater Le Diamant

Nowe skrzydło zostało bowiem ustawione ukośnie względem zachowanej fasady. Ponadto otrzymało nowoczesny, dynamiczny kształt o łamanych, przeszklonych elewacjach. Nie pozostawiono widzom wątpliwości, że za „plecami” zdobnego, historycznego budynku nowa bryła wyrosła w XXI wieku.

Siedziba teatru Theater Le Diamant
Siedziba teatru Theater Le Diamant

Zobacz współczesną formę budynku obok zabytku

Podobnie autorzy projektu architektonicznego potraktowali wnętrza budowli. Do ozdobnych, wyposażonych w detal przestrzeni historycznej części dostawili minimalistyczne wnętrza z szarego betonu, uzupełnionego płaszczyznami białego tynku.

 

Źródło: awards.architizer.com/architecture/awards


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Bryła Budynku, Realizacja Budynku, Obiekty Zagraniczne, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne

Ceglana szachownica, czyli kreatywne wykorzystanie elewacji w Ekwadorze
Ceglana szachownica, czyli kreatywne wykorzystanie elewacji w Ekwadorze

W niewielkim ekwadorskim mieście Babahoyo leżącym w prowincji Los Ríos powstał interesujący projekt ...

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad
Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad

Strefa aktywności została zaprojektowana na terenie powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garni ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera