Projekt architektoniczny dopasowany - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Słoneczne biuro z pracowni Dive Architects

 

Czas czytania: ~1 min


Tworzenie projektów architektonicznych dla miast położonych na kontynencie afrykańskim wymaga od architektów dobrego zrozumienia lokalnych warunków klimatycznych – o ile np. w północnej Europie dostęp do światła słonecznego jest na wagę złota, o tyle np. w Sudanie wnętrza należy chronić przed nadmiernym nagrzaniem przez słońce. Jednocześnie jednak nie można ich od światła dziennego odciąć.

 

Budynek biurowy od Dive Architects

Projekt architektoniczny dopasowany

Z tym wyzwaniem zmagali się szwedzcy architekci z pracowni Dive Architects, projektując przebudowę siedziby British Council w Chartumie, stolicy Sudanu. Celem projektu architektonicznego było stworzenie wygodnych i nowoczesnych wnętrz biurowych i ogólnodostępnych (działa tu m.in. biblioteka).

Budynek biurowy od Dive Architects
Budynek biurowy od Dive Architects

Architekci z biura Dive Architects, rozumiejąc zarówno warunki, w jakich gmach funkcjonuje, jak i potrzeby instytucji w nim rezydującej, do fasady prostej bryły postanowili dostawić nowy element – czyli ażurową ścianę brise soleil, rozpraszającą dostające się do wnętrza światło słoneczne.

Budynek biurowy od Dive Architects

Ażurowa ściana brise soleil od fasady budynku została oddzielona dodatkowo schodami pożarowymi, co razem stworzyło ciekawe wrażenie trójwymiarowości, przestrzenności bryły. Ale przede wszystkim w znaczący sposób ułatwiło wentylowanie wnętrz budynku. Frontową ścianę wykonano z łatwo dostępnych na lokalnym rynku betonowych paneli.

Budynek biurowy od Dive Architects
Budynek biurowy od Dive Architects

Przestrzenna bryła budynku

Przebudowa bryły zewnętrznej siedziby British Council w Chartumie została połączona ze zmianą układu przestrzennego wnętrz. Tu celem było zwiększenie dostępności budynku. Zmodernizowano zarówno znajdujące się na parterze sale wykładowe, bibliotekę i czytelnię, jak i biura na piętrze.

 

Zdjęcia: Åke E:son Lindman, dzięki uprzejmości pracowni Dive Architects, divearchitects.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowoczesne Biuro, Budynek Biurowy, Architektura Zagraniczna, Realizacja Architektoniczna

Webinarium Stefania: Dyle szklane LINIT - parametry techniczne szklenia - nowe rozwiązania termiczne
Webinarium Stefania: Dyle szklane LINIT - parametry techniczne szklenia - nowe rozwiązania termiczne

Dyle szklane LINIT to temat webinarium architektonicznego firmy Stefania, które odbędzie się 21 paźd ...

Varso Place - najwyższy budynek w Unii Europejskiej
Varso Place - najwyższy budynek w Unii Europejskiej

Budynek Varso Place składa się z trzech części. Dwie niższe, 90- i 81-metrowe są już gotowe. Nad nim ...

Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego
Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego

Przedmiotem ogłoszonego przez Gminę Wrocław konkursu architektonicznego było stworzenie koncepcji ar ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera