Komunikacyjny projekt architektoniczny od Zahy Hadid - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zaha Hadid Architects w moskiewskim metrze

 

Czas czytania: ~1 min


Kilka tygodni temu rozstrzygnięto konkurs architektoniczny na projekt jednej ze stacji nowej linii metra w Moskwie. Pierwszą nagrodę otrzymała koncepcja zgłoszona przez biuro Zaha Hadid Architects. Nowa stacja powstanie w południowo-wschodniej części miasta i w przyszłości posłuży także jako punkt przesiadkowy pomiędzy wieloma trasami, łączącymi wciąż rozbudowujące się w tej okolicy nowe kwartały zabudowy.

 

Projekt metra od Zahy Hadid
Projekt metra od Zahy Hadid

Wyniki konkursu architektonicznego

Nowa stacja o nazwie Klenowyj Bulwar 2 będzie położona na nowo zbudowanej i wciąż wydłużanej linii Bolszaja Kolcewaja (docelowo ma mieć ona długość aż 70 km); prowadzi ona wokół miasta, łącząc ze sobą rozrastające się dzielnice peryferyjne. Linia cieszy się ogromną popularnością – od 2018 roku, kiedy oddano do użytku pierwsze jej stacje, skorzystało z niej 58 milionów pasażerów.

Projekt metra od Zahy Hadid
Projekt metra od Zahy Hadid

Stacja Klenowyj Bulwar 2 będzie nie tylko obsługiwać pasażerów linii  Bolszaja Kolcewaja, ale ma w przyszłości zostać połączona z poprzeczną linią metra, stając się węzłem przesiadkowym, ułatwiającym przemieszczanie się zarówno po okolicznych dzielnicach, jak i łączącą je z centrum miasta.

 

Projekt architektoniczny stacji Klenowyj Bulwar 2, wybrany w drodze konkursu architektonicznego powstał w pracowni Zaha Hadid Architects. To z tego powodu ważnym elementem projektu autorzy uczynili system informacji pasażerskiej, oznaczania kierunków oraz oświetlenia, które będzie ułatwiało przemieszczanie się po stacji oraz wokół niej. 

Projekt metra od Zahy Hadid
Projekt metra od Zahy Hadid

Kluczowym elementem projektu architektonicznego pracowni Zaha Hadid Architects stały się kolumny. Masywne, zaokrąglone, w organicznym kształcie, utrzymane w jasnej kolorystyce dźwigają sklepienie na peronach. Szklane, półprzejrzyste i także obłe w kształcie pojawiają się w holach wejściowych na stacje.

 

Komunikacyjny projekt architektoniczny

Rzeźbiarsko potraktowana kolumna charakterystycznie rozszerzająca się ku górze stanowi też element charakterystyczny naziemnych pawilonów. Zostały one „opakowane” w zaokrąglone szklane pawilony i uzupełnione oświetleniem, podkreślającym rzeźbiarski kształt obiektu.

 

Źródło: zaha-hadid.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Zagraniczna, Projekt Architektoniczny, Wyniki Konkursu Architektonicznego

Dom Nad Jeziorem od Toya Design
Dom Nad Jeziorem od Toya Design

Gdy dostaje się do zabudowania zieloną działkę w Puszczy Noteckiej, jest jasne, że bryła domu ma swo ...

Projekt architektoniczny na stulecie
Projekt architektoniczny na stulecie

Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie w 2019 roku obchodziła stulecie istnie ...

Nagroda Roku SARP: najlepszy dom jednorodzinny
Nagroda Roku SARP: najlepszy dom jednorodzinny

Nagroda Roku SARP – to prestiżowy i ceniony konkurs, w którym architekci oceniają prace swoich kole ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera