Projekt architektoniczny dla zabytku pracowni Kaan Architecten - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowoczesna rozbudowa muzeum

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt architektoniczny rozbudowy pochodzącego z XIX wieku gmachu Królewskiego Muzeum Sztuk Pięknych w Antwerpii pracownia Kaan Architecten opracowała w 2003 roku, wygrywając wówczas konkurs architektoniczny na to opracowanie. Właśnie dobiega końca realizacja tej wizji.

 

Muzeum Sztuk Pięknych w Antwerpii, Kaan Architecten
Muzeum Sztuk Pięknych w Antwerpii, Kaan Architecten

Projekt architektoniczny dla zabytku

Gmach Królewskiego Muzeum Sztuk Pięknych w Antwerpii powstał w XIX wieku, jednak z kolejnym stuleciu był przebudowywany i te właśnie elementy musiały teraz zostać usunięte. Znalazł się wśród nich wkomponowany we wnętrze bunkier, zbudowany w latach 50., w epoce Zimnej wojny i będący wynikiem ówczesnego poczucia zagrożenia związanego z bronią nuklearną.

Muzeum Sztuk Pięknych w Antwerpii, Kaan Architecten
Muzeum Sztuk Pięknych w Antwerpii, Kaan Architecten

W XX wieku wiele z okien muzeum został zamurowanych, zadaszono dziedziniec, podzielono wnętrze gmachu licznymi nowymi ścianami. Kaan Architecten podjęli się zadania dostosowania muzealnej bryły do współczesnych wymogów i oczekiwań. Projekt – jak określają to sami autorzy – miał na celu z jednej strony przywrócenie części struktur oryginalnych budynku, z drugiej – przearanżowaniu jego przestrzeni w duchu XXI wieku.

Muzeum Sztuk Pięknych w Antwerpii, Kaan Architecten
Muzeum Sztuk Pięknych w Antwerpii, Kaan Architecten

Kaan Architecten przywrócili w XIX-wiecznym gmachu pierwotną kolorystykę, odtworzyli oryginalne materiały oraz w wielu miejscach także dyspozycję wnętrz. Dzięki temu z zewnątrz gmach znów zaczął wyglądać jak obiekt zabytkowy jednocześnie do wnętrza budowli wstawiono całkiem nową, minimalistyczną, prostą bryłę, w której jasne, nowoczesne wnętrze doskonale spełnia wymogi współczesnego muzealnictwa.

Muzeum Sztuk Pięknych w Antwerpii, Kaan Architecten

Zobacz rozbudowę budynku

Nowa część budynku utrzymana została w estetyce świadomie kontrastującej z zabytkowymi przestrzeniami części XIX-wiecznej. Surowe, białe sale doświetlone charakterystycznymi świetlikami w dachu zestawiono z malowanymi na ciemne koliry, zdobnymi w detal przestrzeniami wystawowymi zaprojektowanymi w XIX wieku. Oba rodzaje przestrzeni uzupełniają się tu wzajemnie, nie rywalizując, a współgrając ze sobą.

 

Źródło: kaanarchitecten.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Muzeum

Bardzo zielony budynek
Bardzo zielony budynek

W mieście Ho Chi Minh City w Wietnamie powstała nowa siedziba fabryki, produkującej specjalistyczne ...

Webinarium Stiebel Eltron: Pojemnościowe ogrzewacze wody
Webinarium Stiebel Eltron: Pojemnościowe ogrzewacze wody

Zapraszamy na ósme webinarium firmy Stiebel Eltron, które odbędzie się 20 października 2020 o godz. ...

Webinarium Stefania: Dyle szklane LINIT - parametry techniczne szklenia - nowe rozwiązania termiczne
Webinarium Stefania: Dyle szklane LINIT - parametry techniczne szklenia - nowe rozwiązania termiczne

Dyle szklane LINIT to temat webinarium architektonicznego firmy Stefania, które odbędzie się 21 paźd ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera