Betonowa bryła budynku dla mieszkańców - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Betonowy pawilon dla mieszkańców

 

Czas czytania: ~1 min


Chińska prowincja Henan w dużym stopniu składa się z rozsianych na dużym terenie niewielkich wiosek. Jakiś czas temu narodził się pomysł, aby mieszkańcom tych małych miejscowości stworzyć miejsce do społecznych aktywności, spotkań, organizowana wydarzeń kulturalnych itp.

 

Peach Hut, betonowy budynek dla kultury od Atelier Xi

Budynek jak rzeźba

Lokalne władze zamówiły więc w pracowni Atelier Xi projekt architektoniczny liczącego 300 m2 powierzchni budynku o charakterze domu kultury. Przeanalizowawszy sytuację architekci uznali, że budowa jednego dużego obiektu nie ma sensu – mieszkańcy wielu wiosek będą mieli zbyt daleko do tego miejsca, nie będą więc raczej z niego korzystać. Zaproponowali więc alternatywę: sieć mniejszych budynków, rozsianych po całym terenie prowincji.

Peach Hut, betonowy budynek dla kultury od Atelier Xi
Peach Hut, betonowy budynek dla kultury od Atelier Xi

Oto pierwszy ze zrealizowanych projektów architektonicznych niewielkich pawilonów, które służyć mają działaniom integrującym lokalną społeczność. Bryła stanęła wśród łąk i pól, na otwartym terenie, w miejscu wybranym tak, aby wszystkich mieszkańców okolicy dzieła od budynku mniej więcej ta sama odległość.

Peach Hut, betonowy budynek dla kultury od Atelier Xi
Peach Hut, betonowy budynek dla kultury od Atelier Xi

Projekt architektoniczny dla mieszkańców

Budynek otrzymał efektowną, rzeźbiarską formę. Chodziło o to, by wyróżniał się na tle krajobrazu, był widoczny – ma przecież pełnić ważną, wyjątkową funkcję miejsca spotkań i działań lokalnej społeczności. Odpowiedzialne za ten projekt architektoniczny Atelier Xi zdecydowało się wznieść bryłę z barwionego odcień betonu. Kolor, jaki wybrano dla budynku nawiązuje do głównej uprawy otaczających pól – brzoskwiń. 

Peach Hut, betonowy budynek dla kultury od Atelier Xi

Liczący 55 m2 powierzchni pawilon otrzymał dynamiczną formę dwukondygnacyjnej bryły, której górna część zyskała całkowicie przeszkloną fasadę, dającą szansę na podziwianie widoku na całą okolicę.

 

Zdjęcia: Zhang Chao,

Źródło: atelierxi.com/#/peach-hut


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacja Budynku

Unity Tower pracowni BE DDJM gotowa
Unity Tower pracowni BE DDJM gotowa

Krakowski Szkieletor był przez dekady jednym z bardziej znanych krakowskich budynków – choć w sposób ...

Webinarium SunRoof: Jak zaprojektować nowoczesny dach solarny z SunRoof?
Webinarium SunRoof: Jak zaprojektować nowoczesny dach solarny z SunRoof?

Technologiczne wyzwanie dla tradycyjnych dachów i źródło czystej energii elektrycznej w jednym. Taki ...

Nietypowe osiedle mieszkaniowe pracowni Insomnia
Nietypowe osiedle mieszkaniowe pracowni Insomnia

Nagroda Prezydenta Miasta Poznania im. Jana Baptysty Quadro za rok 2019 – to ceniony laur, wręczany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera