KeenSystems - nowoczesny biurowiec przy szosie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Lewitująca bryła przy szosie

 

Czas czytania: ~1 min


Pracownia Denkkamer Architectuur & Onderzoek stworzyła niedawno projekt architektoniczny siedziby firmy technologicznej KeenSystems. Budynek powstał w niewielkiej holenderskiej miejscowości Gemert. Działająca w branży telekomunikacyjnej firma świadomie zrezygnowała z lokowania swojego biurowca w centrum dużego miasta.

 

KeenSystems - nowoczesny biurowiec od Denkkamer Architectuur & Onderzoek
KeenSystems - nowoczesny biurowiec od Denkkamer Architectuur & Onderzoek

Nowoczesny biurowiec

Przedstawiciele firmy KeenSystems zamiast biurowca w Eindhoven postanowili swoją siedzibę zbudować z dala od miasta, wychodząc z założenia, że w branży telekomunikacyjnej odległość nie jest problemem, a zaoferowanie pracownikom innego krajobrazu jako scenerii do pracy ma także swoje walory. To dlatego chcieli, aby ich siedziba dawała możliwość wzrokowego kontaktu z otoczeniem.

KeenSystems - nowoczesny biurowiec od Denkkamer Architectuur & Onderzoek
KeenSystems - nowoczesny biurowiec od Denkkamer Architectuur & Onderzoek

Zadanie, jakie postawili przed autorami projektu architektonicznego nie było jednak zbyt łatwe. Pracownia Denkkamer Architectuur & Onderzoek dostała bowiem do dyspozycji działkę położoną na wale ziemnym przy trasie szybkiego ruchu. Projektanci poszukali więc takiej formy budynku, który maksymalnie wykorzystywałby walory, a ukryła wady tej lokalizacji.

KeenSystems - nowoczesny biurowiec od Denkkamer Architectuur & Onderzoek
KeenSystems - nowoczesny biurowiec od Denkkamer Architectuur & Onderzoek

Bryła budynku wpisana w kontekst

Bryła architektoniczna, jaką Denkkamer Architectuur & Onderzoek zaproponowali, składa się z kilku części. Najważniejszą z nich są dwa przeszklone prostopadłościany, ułożone jeden na drugim i podniesione ponad poziom gruntu, częściowo nad nim „lewitujące”. Tu mieści się serce firmy i ta przestrzeń oferuje panoramiczny widok na okolicę. Dzięki podniesieniu jej ponad ziemią najmniej widać z nią położoną poniżej szosę, a dużo lepiej ciągnące się po horyzont zielone pola.

 

Zobacz galerię zdjęć realizacji biura

Autorzy tego projektu architektonicznego sięgnęli po bardzo proste formy, ale nadali im charakter za pomocą użytych materiałów. Także one miały sygnalizować, że budynek jest siedzibą nowoczesnej firmy technologicznej. Stąd szkoło ujęte w ramy z barwionego na kolor miedzi anodowanego aluminium, dopasowane do siebie – jak to określają architekci - „z chirurgiczną precyzją”.

 

Zdjęcia: René de Wit, denkkamer.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Budynek Biurowy, Nowoczesne Biuro, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna

Dom Cedrowy od Wrzeszcz Architekci
Dom Cedrowy od Wrzeszcz Architekci

Dom Cedrowy zaprojektowany w pracowni Wrzeszcz Architekci stanął w spokojnej, willowej dzielnicy mie ...

Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu
Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu

Browary Warszawskie to kwartał położony na warszawskiej Woli. Zaprojektowany jako miejsce, w którym ...

Webinarium Bauder: Innowacje Bauder 2021 na każdy dach
Webinarium Bauder: Innowacje Bauder 2021 na każdy dach

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Bauder, którego tematem będzie prezentacja innowacyj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera