Francis Kéré naśladuje termity - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Francis Kéré projektuje w zgodzie z naturą

 

Czas czytania: ~1 min


W miejscowości Turkana County w Kenii dobiega końca budowa kampusu na potrzeby start-upu z dziedziny nowych technologii i komunikacji SLAK. Gmach projektuje Francis Kéré, a przedsięwzięcie ma na celu pomoc w rozwiązaniu problemu bezrobocia wśród młodych mieszkańców Kenii. SLAK ma oferować szkolenia, warsztaty, możliwość zdobywania wiedzy i doświadczenia w branżach technologicznych, w których później młodym ludziom ma być łatwiej znaleźć pracę.

 

Francis Kéré projektuje gmach w zgodzie z naturą
Francis Kéré projektuje gmach w zgodzie z naturą

Projekt gmachu inspirowany naturą

Kampus SLAK został zaprojektowany w zgodzie z naturą. Francis Kéré sięgnął po inspiracje przyrodnicze, aby zapewnić użytkownikom wygody niewielkim kosztem, ale także jak najlepiej dopasować nową bryłę do nadrzecznego krajobrazu. „Projekt celebruje i docenia wyjątkowe piękno krajobrazu” - mówi o swoim projekcie Francis Kéré. Architekt sięgnął w nim po lokalny budulec oraz po rozwiązania przestrzenne, jakie w swoich kopach stosują termity.

Francis Kéré projektuje gmach w zgodzie z naturą
Francis Kéré projektuje gmach w zgodzie z naturą

Kampus SLAK został rozczłonkowany na kilka różnej wielkości brył, które dopasowano do lekko pofalowanego krajobrazu; kompleks zbudowano z użyciem lokalnego kamienia, który następnie otynkowano w kolorze korespondującym z barwami krajobrazu wokół. Proste formy i lokalny budulec obniżyły koszty budowy i utrzymania obiektu. Ekologia i ekonomia były tak samo ważne w projekcie Francisa Kéré.

Francis Kéré projektuje gmach w zgodzie z naturą
Francis Kéré projektuje gmach w zgodzie z naturą

Francis Kéré naśladuje termity

Każda z brył wchodzących w skład kampusu została zbudowana wg zasad, jakimi kierują się termity budując swoje kopce. Francis Kéré w podobny sposób rozwiązał kwestię wentylacji budynków, budując smukłe wieże, w których m.in. dzięki odpowiedniemu rozlokowaniu otworów cyrkulacja powietrza pozwala wietrzyć wnętrza i zapewnić w nich przyjazną temperaturę. Bryłę kampusu uzupełniają zacienione przestrzenie wspólne wokół budynków, a także tarasy na dachach.

 

Źródło: kerearchitecture.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku, Architektura Zagraniczna

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera