Innowacyjna szkoła z drewna - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Henning Larsen projektuje innowacyjną szkołę

 

Czas czytania: ~2 min


Duńska pracownia Henning Larsen w miejscowości Sundby projektuje innowacyjną szkołę. Jak mówią architekci, będzie to nie tylko największa inwestycja w dziejach gminy Guldborgsund, ale i projekt, który ma wskazać kierunek na przyszłość w rozwoju zrównoważonych projektów związanych z edukacją.

 

Projekt szkoły z drewna

Nowy projekt dla edukacji

Henning Larsen stworzyli projekt szkoły na zamówienie władz lokalnych. Obiekt ma się znacząco różnić od innych realizacji tego typu. Budowla zostanie zintegrowana z krajobrazem – część szkoły znajdzie się wewnątrz zbocza pagórka, pozostałe przestrzenie mają się maksymalnie otwierać na otoczenie; zielony dach ma być także użytkowany przez uczniów. Wszystko po to, by przełamać schemat szkoły składającej się z zamkniętych klas. Tu wnętrze i zewnętrze mają się przenikać, stając się równoprawnymi przestrzeniami do edukacji.

Projekt szkoły z drewna

Henning Larsen projektując tę innowacyjną szkołę wykorzystał jej położenie na obrzeżach miasta i stworzył przestrzeń maksymalnie otwartą na zewnątrz. Chodziło nie tylko o to, by uczniowie mogli uczyć się w kontakcie z przyrodą, ale by obiekt był otwarty także dla innych członków lokalnej społeczności. Bo szkoła ma służyć także im, ma być miejscem spotkań, działań, zabaw, edukacji czy rekreacji wszystkich mieszkańców.

Projekt szkoły z drewna

Bryła budynku przenikająca się z otoczeniem

Zbudowany z drewna rozległy budynek ma być założony na planie półkola, a zbocze pagórka, przy którym szkoła stanie ma się naturalnie łączyć z zielonym dachem budynku. Część pomieszczeń szkoły, tych na niższej kondygnacji, ma być otwartych ze zewnątrz budynku, na łąki wokół, zaś pawilony, z których złożona będzie druga kondygnacja szkoły, mają być skierowane ku skwerowi na jej dachu. Taki układ ma zapewnić nie tylko najlepsze wykorzystanie światła słonecznego i naturalnej wentylacji, ale i elastyczność w użytkowaniu poszczególnych przestrzeni w budynku.


Źródło: henninglarsen.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku, Architektura Zagraniczna

Osiedle Bolko - metamorfoza poprzemysłowego terenu Bytomia
Osiedle Bolko - metamorfoza poprzemysłowego terenu Bytomia

Osiedle Bolko – to projekt pracowni Medusa Group, której współtwórca, Przemo Łukasik jest zarazem au ...

Porta Mare  - nowa zabudowa w dawnym stylu
Porta Mare - nowa zabudowa w dawnym stylu

Porta Mare – taką nazwę ma nosić nowa inwestycja, która planowana jest na Wyspie Spichrzów w Elblągu ...

Pomysł na rozbudowę ASP we Wrocławiu
Pomysł na rozbudowę ASP we Wrocławiu

21 stycznia 2022 roku poznaliśmy wyniki konkursu architektonicznego na koncepcję nowego budynku dyda ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera