Nagrodzony projekt rozbudowy - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nagrodzony projekt rozbudowy

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt rozbudowy zabytkowej poczty w mieście Hartlepool, dzieło pracowni Group Ginger zdobył jedną z czterech nagród w konkursie RIBA North East Award 2021. To obejmująca północny-wschód Wielkiej Brytanii regionalna część ogólnokrajowego konkursu na najlepsze nowo powstałe budowle w kraju. Każdy z 13 regionów Wielkiej Brytanii wybiera „swoich” laureatów, spośród których później wybierani są zwycięzcy ogólnokrajowi.

 

Projekt rozbudowy zabytkowej poczty

Rewitalizacja zabytku

 

Jednym z czterech uznanych za najlepsze w regionie północno-wschodnim budynków w tym roku został gmach o nazwie The Bis, zaprojektowany przez pracownię Group Ginger. Na zlecenie urzędu miasta Hartlepool architekci opracowali wizję rozbudowy wpisanego do rejestru zabytków gmachu poczty. Utrzymany w stylu neorenesansowym gmach miał nie tylko powiększyć swoją powierzchnię, ale i zmienić funkcję: w wyniku rozbudowy miał się zamienić w centrum wspierania lokalnego biznesu i miejscowych przedstawicieli przemysłów kreatywnych z biurami, pracowniami, miejscami spotkań.

 

Projekt rozbudowy poczty projektu biura Group Ginger zakładał staranny remont zabytkowej poczty i połączenie jej z nowym skrzydłem. Dobudowane nowe skrzydło architekci utrzymali w skrajnie innym stylu niż zabytek – nakryty dwuspadowym dachem prosty budynek obłożyli złotym panelami z metalu. Chodziło o to, w żaden sposób nie konkurować ze zdobnym, bogatym w detale historycznym obiektem.

 

rewitalizacja zabytkowej poczty

Projekt złożony z kontrastów

 

Kolor i faktura grają w tym projekcie ogromną rolę – złote, metalowe elewacje nowego skrzydła są tego najbardziej efektownym przykładem, ale różnymi starannie dobranymi kolorami architekci wypełnili także wnętrza. Czerwone detale wyznaczają przestrzeń należącą niegdyś do poczty (zachowano tu zresztą więcej elementów z tamtych czasów), zaś wnętrza sal i biur wyposażono w łagodne, ale pozwalające zróżnicować wizualnie wnętrza barwy i materiały (jest szkło, drewno, cegły, żółcienie, pomarańcze, błękity).

 

Zdjęcia: Luke Hayes, źródło www.groupginger.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera