Pawilon z drewnianymi schodami - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


The Pavilion - budynek otoczony schodami

 

Czas czytania: ~1 min


The Pavilion to wyjątkowe miejsce spotkań zlokalizowane przy wjeździe do Parku Olimpijskiego Królowej Elżbiety w Stratford. Znajduje się w samym sercu Endeavour Square w dzielnicy wielofunkcyjnej Stratford City Business District (SCBD), International Quarter London (IQL). W jego otoczeniu rozmieszczone są uniwersytety, instytucje artystyczne i kulturalne oraz sklepy. Autorami projektu jest nagradzana w międzynarodowych konkursach pracownia ACME.

 

The Pavilion w Stratford

Źródło: acme.ac

The Pavilion w Stratford

Źródło: acme.ac

The  Pavilion - dopełnienie przestrzeni miejskiej

Dobrze zorganizowana przestrzeń publiczna jest jedną z sił napędowych w promocji miasta i rozwoju potencjału inwestycyjnego. The Pavilion dopełnia ofertę usługowo - handlową Strarford. Swoją siedzibę ma tutaj „centrum wypoczynkowe” z tarasami do podziwiania parku, najnowszy koncept hotelarski D&D London, Haugen, delikatesy, kawiarnia inspirowane kuchnią alpejską i wiele innych interesujących punktów usługowych.

The Pavilion w Stratford

Źródło: acme.ac

The Pavilion w Stratford

Źródło: acme.ac

Budynek „otoczony” schodami

The Pavilion otoczony jest z każdej strony schodami, które są miejscem spotkań mieszkańców miasta. Prowadzą one do amfiteatru, na taras, na balkony, gdzie można odpocząć i siedząc wygodnie oglądać park. Najpiękniejszy widok rozciąga się z ogólnodostępnego tarasu na dachu. Dobrym przykładem podobnego rozwiązania jest bryła zbudowana w mieście Chișinău w Mołdawii wg projektu architektonicznego Maxima Calujaca.

The Pavilion w Stratford

Źródło: acme.ac

The Pavilion w Stratford

Źródło: acme.ac

Budynek podzielony jest na trzy piętra. Cechą charakterystyczną tego obiektu jest lekka drewniana konstrukcja, która powstała z paneli drewna klejonego. Całość tworzy ciepłą i przytulną atmosferę. Odpowiedniego klimatu dodają kwiaty na tarasie, które oprócz tego że stanowią ozdobę tarasu są  też źródłem pożywienia dla pszczół. Energia dostarczana do budynku pochodzi z miejskiej sieci ciepłowniczej  a oświetlenie  zewnętrzne zostało zaprojektowane tak, aby zminimalizować zużycie energii.

The Pavilion w Stratford

Źródło: acme.ac

The Pavilion w Stratford

Źródło: acme.ac

The Pavilion - metryczka projektu obiektu

Lokalizacja: Stratford

Typ projektu: budynek handlowo-usługowy

Realizacja: 2021

Projekt obiektu: ACME

Źródło zdjęć: acme.ac


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Obiekt Architektoniczny

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera