Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


APA Wojciechowski Architekci projektują kolejny drewniany biurowiec

 

Czas czytania: ~2 min


Przy Alei Grunwaldzkiej w Gdańsku powstanie drewniany biurowiec spod kreski pracowni APA Wojciechowski Architekci. To już kolejny projekt studia, w którym postawiono na drewnianą konstrukcję i szklaną fasadę. Ekologiczny i nowoczesny budynek jest przeznaczony dla firmy IT, dlatego celem architektów było stworzenie elastycznej przestrzeni dopasowanej do potrzeb pracowników przedsiębiorstwa.

 

Projekt drewnianego biurowca
Projekt drewnianego biurowca

Jak skonstruowano drewniany biurowiec w Gdańsku?

Bryła biurowca ma prostopadłościenną formę. Centralną część budynku zajmuje atrium na planie kwadratu, wokół którego ulokowano przestrzenie biurowe będące wielokrotnością przyjętego kwadratowego modułu. Atrium jest miejscem spotkań oraz pełni funkcje reprezentacyjne, dlatego zaplanowano posadzenie drzewa oliwnego w jego środku, aby nawiązać do drewnianej konstrukcji budynku. Biurowiec obejmuje trzy kondygnacje naziemne oraz jedną podziemną. Jego wysokość nie przekracza 12 metrów. Kondygnacja podziemna zbudowana jest z żelbetonu, natomiast wyższe poziomy są już w pełni drewniane. Dwie wyższe kondygnacje mają odrobinę większy rzut, przez co cała bryła nabiera lekkości. Wejścia znajdują się po dwóch przeciwległych stronach i prowadzą wprost do centralnego atrium. Warto zwrócić uwagę na drewniany biurowiec w Wieliczce autorstwa APA Wojciechowski Architekci.

Projekt drewnianego biurowca
Projekt drewnianego biurowca

Szklana elewacja w roli głównej

W projekcie postawiono na szklaną elewację, która odsłania drewnianą konstrukcję budynku. Aby zrezygnować ze skośnych elementów usztywniających, zastosowano drewniane stropy w technologii CLT oraz kombinację ram z drewna klejowego, które zostały ustawione prostopadle oraz. Wyeliminowano ewentualne naprężenia (np. pod wpływem zalegania śniegu) poprzez umocowanie pionowych elementów fasady na sztywno jedynie na dachu, dopuszczając przesunięcia na niższych poziomach. Aby nie zakrywać drewnianej konstrukcji, postanowiono ulokować instalacje pod podniesioną podłogą, a jedynie niezbędna jej część została umieszczona pod sufitem. W podziemnej kondygnacji umieszczono parking samochodowy oraz parking dla rowerzystów, zaplecze sanitarne, szatnie oraz sale fitness. W wyższych kondygnacjach budynku ulokowano przestrzenie biurowe, kantynę, punkt opieki nad dziećmi oraz przestronny taras na dachu. W projekcie nie brak rozwiązań proekologicznych. Skorzystano z certyfikowanego drewna, które łatwo ulega recyklingowi, umieszczono kolektory słoneczne na górze budynku oraz przewidziano zielony dach z roślinnością, która ma niewielkie zapotrzebowanie na podlewanie.

 

Zobacz galerię zdjęć projektu biurowca

Drewniany biurowiec – metryczka projektu budynku

Autorzy projektu: APA Wojciechowski Architekci

Nazwa: Budynek biurowy w konstrukcji drewnianej – Gdańsk

Lokalizacja: Gdańsk, Al. Grunwaldzka

Projekt: 2021


Podepnij swój artykuł

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Budynek Biurowy, Biurowiec, Projekt Biurowca

Hanza Tower - wielofunkcyjna wieża
Hanza Tower - wielofunkcyjna wieża

24 piętra mieszkalne, cztery biurowe, trzy konferencyjne, dwie handlowo-usługowe, a pod ziemią trzy ...

E-konferencja: Fasady i prefabrykacja
E-konferencja: Fasady i prefabrykacja

Fasady to elementy budynków, które są widoczne z zewnątrz i stanowią jego pierwszą i najważniejszą w ...

Zgłoś realizację do Plebiscytu Polska Architektura XXL 2022
Zgłoś realizację do Plebiscytu Polska Architektura XXL 2022

Grupa Sztuka Architektury zaprasza do udziału w XV edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL, któreg ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera