O architekturze, sztuce, produkcji i jedzeniu - rozmowa z architektami
Data dodania: 22.02.2022 Czas czytania: ~ 1 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 22.02.2022 Czas czytania: ~ 1 min
W europejskich miastach jest wiele budynków, które kiedyś służyły produkcji najbardziej podstawowych produktów: żywności. Piekarnie, browary, fabryki przetworów były przestrzeniami pracy, a zarazem tworzyły tożsamość miast. Dzisiaj służą często innym funkcjom albo dopiero muszą być na nowo przywrócone do życia, musimy znaleźć nowe sposoby korzystania z nich. To już trzecie spotkanie z cyklu “Footprints. Dziedzictwo dla przyszłości”. Zapraszamy do rozmowy z tymi, którzy uczestniczyli w procesie przywracania do życia dwóch dawnych miejsc produkcji: Piekarni Mechanicznej na warszawskiej Pradze oraz Fabryki Dżemów we Lwowie. Spotkanie online odbędzie się 24 marca 2022 o godz. 18:00. Transmisja na kanale YouTube.
Centrum Sztuki „Fabryka Dżemów” to projekt rewitalizacji neogotyckiego zespołu poprzemysłowego na Podzamczu we Lwowie. Dziś toczy się tam proces adaptacji na centrum sztuki współczesne, Centrum ma zostać otwarte w 2022 roku. Celem jest prezentacja sztuki tworzonej na Ukrainie i w Europie Środkowo-Wschodniej, a także uczestnictwo w międzynarodowym dyskursie dotyczącym współczesnych globalnych i lokalnych wyzwań społecznych.
Piekarnia przy ul. Stolarskiej na Pradze Północ produkowała chleb przez ponad 100 lat, od około 1900 roku, kiedy powstała wraz z przylegającym do niej niewielkim wielorodzinnym budynkiem mieszkaniowym. Już w okresie transformacji ta jej funkcja zakończyła się i Piekarnia stała wiele lat pusta, podczas gdy przylegające do niej mieszkania służyły jako komunalne. Dwie podjęte próby nadania jej nowej funkcji, związanej z kulturą i rozrywką, nie powiodły się.
W spotkaniu wezmą udział:
1. Bozhena Pelenska, dyrektorka Centrum Sztuki Fabryka Dżemów
2. Małgorzata Borys i Maciej Kaufman, reprezentujący zespoły projektowe MAMarchitekci i Zaczyn, tworzący autorskie koncepcje adaptacji Piekarni.
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Rozmowa Z Architektem , Spotkania Dla Architektów , Spotkanie Z Architektem
W wiosce położonej wśród Borów Tucholskich powstał całoroczny dom wakacyjny zaprojektowany przez pra ...
Hala sportowa Urania powstała w Olsztynie w latach 1973 – 1978 według projektu Wiesława Zenona Piątk ...
Tegorocznym hasłem naszej cyklicznej konferencji będzie Low tech - high tech. W jej ramach będziemy ...
MIASTOmovie, SARP Wrocław oraz...
W ramach 10. edycji Nagrody Ar...
Wydawnictwo Karakter zaprasza...
Narodowy Instytut Architektury...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz