Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hotel Marcel – brutalistyczny budynek od Becker + Becker

 

Czas czytania: ~3 min


Pracownia Becker + Becker przekształciła brutalistyczny budynek z lat 70. w New Haven, w stanie Connecticut, zaprojektowany pierwotnie przez węgiersko- amerykańskiego architekta Marcela Breuera, w hotel w standardzie domu pasywnego. Wywodząca się z Connecticut pracownia Becker + Becker w 2019 roku zakupiła budynek od firmy IKEA po tym, jak przez ponad dwadzieścia lat stał nieużywany. Architekci zdecydowali się zachować fasadę zaprojektowanego przez Breuera budynku, jednocześnie modernizując wnętrza. Budynek mieści 165 pokoi i został otwarty w maju 2022 roku w ramach Tapestry Collection by Hilton.

 

Hotel Marcel w Connecticut

Źródło zdjęcia: Becker + Becker

Hotel Marcel w Connecticut

Źródło zdjęcia: Becker + Becker

Oryginalny kształt budynku Hotelu Marcel

Działając zarówno jako firma architektoniczna, jak i deweloperska, Becker + Becker przez ostatnie trzy lata zajmowali się odnawianiem budynku, usuwając azbest z dawnego biurowca oraz naprawiając jego fasadę. Charakterystyczna forma oryginalnego projektu Breuera została zachowana. Obiekt ma szeroką strukturę z pustą przestrzenią w części środkowej, wspartą na kolumnach, dzięki czemu górne i dolne piętra hotelu są podzielone na dwie części. Z zewnątrz budynek wygląda dokładnie tak, jak został zaprojektowany przez Breuera. Wyjątek stanowi fragment, który został zburzony przez firmę IKEA w celu zbudowania parkingu.

 

Renowacji budynku w stylu brutalistycznym podjęło się także brytyjskie studio Orms. Przedstawili projekt luksusowego hotelu butikowego The Standard London w gmachu pełniącym do niedawna funkcję ratusza.

Hotel Marcel w Connecticut

Źródło zdjęcia: Becker + Becker

Hotel Marcel w Connecticut

Źródło zdjęcia: Becker + Becker

Ekologiczne rozwiązania hotelowe

Projekt hotelu miał dwa główne cele. Po pierwsze - zachowanie oryginalnej struktury budynku, po drugie – znalezienie sposobu, aby był on jak najbardziej zrównoważony. Jest pierwszym hotelem w USA, który otrzymał certyfikat Passive House i dąży także do osiągnięcia certyfikatu LEED Platinum. Budynek jest całkowicie zasilany przez ponad tysiąc paneli słonecznych, które zapewniały energię elektryczną już w końcowych etapach budowy. Są one umieszczone na dachu hotelu oraz mieszczącym się w pobliżu dodatkowym polu.

Hotel Marcel w Connecticut

Źródło zdjęcia: Becker + Becker

Hotel Marcel w Connecticut

Źródło zdjęcia: Becker + Becker

Wyjątkowe wnętrza hotelu

Pracownia dokonała także kilku innych interwencji, między innymi otwarcia wspartej na stalowej kratownicy przestrzeni o podwójnej wysokości w części centralnej najwyższego piętra, dzięki czemu powstał dziedziniec, który wpuszcza światło do serii sal konferencyjnych. Pozwoliło to również na zbudowanie studni świetlnych, które dostarczają dodatkowej ilości światła do pomieszczeń zlokalizowanych w części środkowej.

 

Wnętrza hotelu zostały zaprojektowane przez zlokalizowaną na Brooklynie pracownię Dutch East Design. Studio przekształciło znajdujące się w budynku biura i laboratoria badawcze w 165 luksusowych pokoi, lobby oraz przestrzenie użytkowe. Ze względu na to, że duża część oryginalnych wnętrz nie nadawała się do użytku, ich renowacja była intensywna, a Dutch East Design zadbało o dostarczenie mebli od lokalnych producentów. Aby oddać hołd oryginalnej fasadzie zewnętrznej, projektanci wnętrz umieścili w lobby fryz z terakoty, który przypomina prefabrykowane panele betonowe elewacji. Minimalistyczne umeblowanie oraz białe ściany z drewnianymi wykończeniami charakteryzują większość prywatnych i ogólnodostępnych przestrzeni hotelu.

 

Zobacz galerię zdjęć hotelu

Hotel Marcel - metryczka projektu hotelu

Lokalizacja: 500 Sargent Drive, New Haven, Connecticut, USA

Realizacja: maj 2022

Biuro architektoniczne: Becker + Becker

Główny architekt: Bruce Redman Becker, FAIA

Architekt projektu: Violette de La Selle

Kierownik projektu: Vivie Lee

Zespół projektowy: Alice Tai, Michelle Lauterwasser

Architekt współpracujący: Steven Winter Associates

Inżynier budowlany: GNCB

Inżynier MEP/FP: LN Consulting

Architekt krajobrazu: Blades Goven

Projektant oświetlenia: Focus Lighting Designer

Architekt wnętrz: Dutch East Design

Kierownik Budowy: Consigli Construction

Rozbiórka wnętrz: Babbidge Construction

Powierzchnia terenu: 1,8 akra

Powierzchnia budynku: 110,000 sf

Zdjęcia: Seamus Payne

Źródło zdjęć: beckerandbecker.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Architektura Betonowa, Hotel, Realizacja Hotelu, Hot

Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą
Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą

W koreańskiej kulturze, kawiarnie odgrywają istotną rolę. Są traktowane jako miejsca spędzania wolne ...

Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad
Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad

Food Hall Browary to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Nowoczesny street food pre ...

Architektura o niskim śladzie węglowym
Architektura o niskim śladzie węglowym

Kompleksowość działania branży architektonicznej i budowlanej sprawia, że nie jest łatwo mierzyć jej ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera