Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowe życie dla 120-letniej chaty chłopskiej

 

Czas czytania: ~2 min


Jan Henrik Jansen Arkitekter i Marshall Bletcher zostali zatrudnieni przez właścicieli 120-letniej chłopskiej chaty. Inwestorzy marzyli o przekształceniu budynku we współczesną wiejską rezydencję. Dla architektów ważne było zachowanie historycznego wyglądu, ponieważ wiele okolicznych równie wartościowych miejsc zostało odnowionych nie do poznania. Uznali to za znaczną stratę dla wartości kulturowych regionu.

 

Nieby crofters cottage
Nieby crofters cottage
Nieby crofters cottage

Stara historia na nowo

Murowany domek z dachem pokrytym strzechą został pierwotnie zbudowany przez dzierżawców z pobliskiego majątku pod koniec XIX wieku. Obiekt stoi na małej trójkątnej działce otoczonej polami jęczmienia i zwrócony jest w stronę rezerwatu przyrody Geltinger Birk, gdzie dzikie konie i jelenie nadal żyją wśród bagien. Obecni właściciele kupili domek w bardzo złym stanie, po tym jak był opuszczony przez ponad dekadę. Dom miał niskie sufity, a do tylnej części obiektu dołączono szopy i schowki. Dach był częściowo zawalony. Fasada domu zwrócona w stronę ulicy została zachowana i odrestaurowana z minimalną, czarną lukarną. Przestrzeń mieszkalna otwiera się na taras i ogród dzięki likwidacji budynków gospodarczych i nowych, dużych przeszkleniach.

Nieby crofters cottage
Nieby crofters cottage

Współczesna przestrzeń domu

Centrum domu, które kiedyś składało się z labiryntu małych pomieszczeń, zostało otwarte, tworząc dużą i przestronną kuchnię i jadalnię z wysokim sufitem. Likwidacja niskich sufitów pozwoliła na odsłonięcie pięknej więźby dachowej, schowanej do tej pory w przestrzeni strychu. Wnętrze łączy elementy historyczne z nowoczesnymi interwencjami. Ściany domu wykończone są tynkiem, a stolarka i meble wykonane są na zamówienie z niemieckiego dębu, aby pasowały do desek podłogowych. Dom spełnia jednocześnie niemieckie standardy zrównoważonego rozwoju, posiadając ogrzewanie podłogowe i izolowane okna. Zachęcamy również do przeczytania na temat innych modernizacji zabytkowych obiektów, w tym przebudowy drewnianego domu w Warszawie.

 

Zobacz galerię zdjęć domu

Nieby crofters cottage – metryczka projektu domu

Projekt: Jan Henrik Jansen Arkitekter & Marshall Bletcher

Współpraca projektowa: FF arkitekten

Lokalizacja: wybrzeże morza Bałtyckiego, Niemcy

Inwestor: prywatny

Zdjęcia: Jose Campos

Źródło: janhenrikjansen.dk, marshallblecher.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizacja Domu, Przebudowa Domu, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne

Amfiteatr im. I.J. Paderewskiego w Koszalinie - przebudowa z szacunkiem
Amfiteatr im. I.J. Paderewskiego w Koszalinie - przebudowa z szacunkiem

Amfiteatr im. Ignacego Jana Paderewskiego w Koszalinie został wybudowany w 1973 roku według projektu ...

Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem
Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem

Czarna Perła w Lanckoronie to dom jednorodzinny, który skalą, formą i detalem nawiązuje do tradycyjn ...

Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami
Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami

Żółty krokodyl – to właśnie widzą w tej bryle dzieci. Dorośli dostrzegają w pilastym dachu echo fabr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera