Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec z pryzmatycznymi przeszkleniami

 

Czas czytania: ~2 min


Nowy projekt Reform Architekt przedstawia nowoczesną strukturę, która łączy się z wyjątkową elewacją, tworząc budynek luksusowego biura o nazwie PRISMISTIC Office. Ten nowy, czterokondygnacyjny kompleks powstanie przy ulicy Przybyszewskiego w Łodzi. Projekt zachęca do eksploracji zarówno wnętrza, jak i zewnętrza budynku ze wszystkich stron. Jego prosta forma oraz pryzmatyczne przeszklenia nadają mu charakterystyczny wygląd.

 

Projekt PRISMISTIC Office
Projekt PRISMISTIC Office

Pryzmatyczne przeszklenia

Uwarunkowania przestrzenne stanowią pierwsze i najważniejsze wytyczne przekazane architektowi przez inwestora. W przypadku Prismistic Office, architekt otrzymał trójkątny kształt działki, który należy do nietypowych i stanowi duże wyzwanie. Ważnym aspektem przy projektowaniu było maksymalne wykorzystanie terenu. W ten sposób Marcin Tomaszewski stworzył charakterystyczną formę biurowca, która stała się powtarzalnym elementem architektury budynku. Dodatkowo specyfika działki pozwoliła na zaprojektowanie trzech oddzielnych wejść do obiektu. Prostopadłościany zostaną połączone ze sobą trzema łącznikami, które będą posiadały pryzmatyczne przeszklenia o nieregularnym ułożeniu. Te przeszklenia będą subtelnie zmieniały kolory wraz ze zmianami pogody, porą dnia oraz kątem patrzenia. Z zewnątrz budynek będzie otoczony miejscami parkingowymi, a w jego centralnej części powstanie patio, które wzbogaci różnorodna roślinność wyrastająca z trójkątnych donic. Z poziomu patio będzie można uzyskać dostęp do części usługowej, której witryny będą odzwierciedlać wzorzec całego budynku, łącząc całość poprzez trójkątne przeszklenia.

Projekt PRISMISTIC Office
Projekt PRISMISTIC Office

Projekt przyjazny środowisku

Przeszklona fasada będzie pełnić funkcję transparentnej przegrody, umożliwiającej wgląd do wnętrza biurowca oraz otwarcie go na otoczenie. Zastosowany materiał umożliwi oświetlenie wnętrza naturalnym światłem oraz pasywne pozyskiwanie ciepła ze słońca, co jest istotne w projektowaniu przyjaznym środowisku. Aby zapobiec przegrzewaniu, na elewacji budynku zostaną zastosowane panele wentylacyjne, które będą integralną częścią wykończenia zewnętrznego, tworząc charakterystyczną fakturę. Warto również zapoznać się z innymi projektami REFORM Architekt, w tym Re: Skyfall Project.

 

Zobacz galerię zdjęć projektu biurowca

PRISMISTIC Office - metryczka projektu budynku       

Projekt: REFORM Architekt

Autor: Marcin Tomaszewski

Lokalizacja: Łódź

Projekt: 2022

Planowana realizacja: 2024

Źródło: reformarchitekt.pl


Podepnij swój artykuł

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Projekt Architektoniczny, Projekt Biurowca, Biurowiec, Budynek Biurowy, Szkło

Białe domy i amerykański sen
Białe domy i amerykański sen

An Nhiên House to wyjątkowy projekt autorstwa Ho Khue Architects, zlokalizowany w wietnamskim mieści ...

Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia
Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia

Zakończył się pierwszy etap przebudowy ulicy Bernardyńskiej we Wrocławiu. Finansowana przez dewelope ...

Szare pudełko na sztukę
Szare pudełko na sztukę

9 marca 2024 roku wystawami rzeźby Adolfa Ryszki oraz fotografii Chrisa Niedenthala zainaugurowała s ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera